Nu är det snart dags för deklaration 2022. Den 2 maj 2022 ska du ha deklarerat och lämnat in den i år. Men vill du ha skatteåterbäringen redan i april måste du deklarera och godkänna den utan ändring i appen eller e-tjänsten betydligt tidigare. Du måste även ha en digital brevlåda. Här nedan har vi samlat andra viktiga datum och information om hur du deklarerar 2022. Tänk på att alltid gå igenom din deklaration innan du lämnar in den så du inte missar avdrag du kan göra. Till exempel missar många avdrag för dubbel bosättning och avdrag vid husförsäljning.

 

Vanliga frågor om deklarationen

 

När ska deklarationen vara inlämnad 2022?

Deklarationen måste senast vara inlämnad 2:a maj. Tänk på att endast ett fåtal orter erbjuder dig att lämna in deklarationen på papper. Och skickar du den på post måste du skicka iväg den i förväg för att vara säker på att den kommer fram i tid.

Vad är det minsta beloppet för reseavdrag?

Du kan bara göra avdrag för resor för belopp över 11 000 kronor.

När kommer skatteåterbäringen?

Det beror på när du har lämnat in deklarationen. Har du till exempel lämnat in den före 30 mars får du den redan i 5-8 april. Annars kommer den i 8-10 juni.

När ska jag deklarera husförsäljningen?

Du deklarerar husförsäljningen året efter att du sålt din bostad.

Jag har sålt aktier förra året. Måste jag deklarera dom?

Ja om du har en traditionell aktiedepå. Men har du en ISK (investeringssparkonto) behöver du inte deklarera.

 

 

Viktiga datum för deklaration 2022

Datum Deklarationshändelse
15 februari 2022 Om du kommer få en kvarskatt på över 30 000 kronor måste den vara inbetald senast 12 februari för att slippa kostnadsränta.
24 februari 2022 Sista dagen att ha skaffat en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.
2-7 mars 2022 Skatteverket skickar ut deklaration 2022 Har du en digital brevlåda ska du ha fått den under veckan innan.
15 mars 2022 Årets deklaration öppnar hos Skatteverket
30 mars 2022 Sista dagen att godkänna deklarationen utan ändringar om du vill ha skatteåterbäring i april.

Fler viktiga datum

Datum Deklarationshändelse
5-8 april 2022 Slutskattebesked skickas ut till de som har digital brevlåda och inte ändrat i deklarationen. Skatteåterbäringen kommer även till de som inte har digital brevlåda men de får själva slutskattebeskeden ett par veckor senare.
   
2 maj 2022 Inkomstdeklarationen ska senast vara inlämnad det här datumet.

Checklista för deklarationen 2022

Det är viktigt att alltid gå igenom deklarationen ordentligt. Det är mycket vanligt att man bara stressar igenom den för att så snabbt som möjligt lämna in den så man får skatteåterbäringen snabbt. Risken finns då att man missar avdrag man har rätt till. Därför har vi gjort en checklista för de avdragen som de flesta glömmer att dra av för i deklarationen.

Det kanske vanligaste avdraget som många missar är avdrag för dubbel bosättning. Har du till exempel haft ett tillfälligt jobb på annan ort så kan du ha möjlighet att få tillbaka på skatten.

Till exempel har många missuppfattningen att du bara kan göra avdrag för resa med bil till jobbet. Även du som reser på annat sätt med till exempel kollektivtrafikresor har möjlighet att göra avdrag och därför är det många som missar den möjligheten. Här kan lösa om du kan göra reseavdrag i deklarationen.

Har du hyrt ut en hyresrätt, bostadsrätt eller villa? Då kan det finnas möjlighet till avdrag för hyreskostnaden.

Råd och tips inför deklaration 2022

Här har vi samlat alla tips och råd som du bör gå igenom när du deklarerar.

 

 

 

Fler råd

 

 1. Avdrag för arbetskläder och skor

  Det är svårt att göra avdrag för kläder men skyddsutrustning är avdragsgill.

 2. Avdrag för böcker och tidningar

  Avdrag för böcker och tidningar är mycket begränsat.

 3. Deklarera aktier och värdepapper med K4-blanketten

  Har du sålt aktier eller andra värdepapper på en värdepappersdepå? Då måste du deklarera dina aktier på en K4-blankett.

 4. Deklarera försäljning av villa, fritidshus eller bostadsrätt

  Har du sålt villa, bostadsrätt eller fritidshus under 2019. Då ska du deklarera försäljningen.

 5. Räntekompensation vid bundet lån

  Har du löst ett bundet lån och så har du rätt att göra avdrag på samma sätt som vid ränteutgifter. Så här gör du avdrag för ränteskillnadsersättningen.

 6. Avdrag vid skatterådgivning

  Rättsfall för avdrag vid skatterådgivning och fastighetsaffärer

 7. Deklarationsblanketter och bilagor

  Här hittar du deklarationsblanketter och bilagor för 2020.

 

 

Fler vanliga frågor och svar om deklaration 2022

Hur får jag min deklaration?

deklarera på nätet eller via appOm du har har en digital brevlåda får du deklarationen dit. Men saknar du digital brevlåda får du den med vanliga posten. En digital brevlåda är en e-tjänst för post från myndigheter och företag. Det betyder att du får viss post digital istället för papper. Det finns till exempel flera leverantörer av tjänsten som är helt gratis.

 

Vem ska deklarera?

Alla som fått en deklaration hemskickad digital eller på post ska deklarera, men det finns fler fall då du måste lämna in en deklaration. Så vet du om måste lämna in en deklaration.

 

Hur lämnar jag in deklarationen 2022?

 • Deklarera på nätet. Vill du göra ändringar eller tillägg i din deklaration är det smidigast att deklarera på nätet.
 • Deklarera med mobiltelefon och SMS. Sedan 2004 kan du lämna in deklarationen med SMS.
 • Deklarera med fast telefon. Har du ingen mobiltelefon så går det alldeles utmärkt att deklarera via en fast telefon.
 • Lämna in deklaration på Skatteverkets servicekontor. Skatteverket har tog 2017 bort möjligheten att lämna in deklarationen på brevlåda vid servicekontoren på grund av säkerheten. Det innebar att om du vill lämna in blanketten på papper så var du tvungen att göra det när servicekontoren var öppna, annars riskerade du att missa sista dagen att lämna in den. 

Skatteåterbäringen 2022

De senaste åren har Skatteverket gjort det möjligt för privatpersoner att få tillbaka skatteåterbäringen snabbare och skatteåterbäring 2022 är inget undantag. Följer du våra råd och tips nedan så kan du få tillbaka skatten redan i april. Men du måste vara ute i god tid.

Vad är skatteåterbäring?

skatteåterbäring

Skatteåterbäringen är den skatt som du betalat in för mycket under året. Det kan till exempel vara att arbetsgivaren dragit för mycket skatt på din lön. Du kan även ha gjort avdrag som göra att skatten blir lägre. Men det kan även vara förväntad återbäring som till exempel ränteavdrag som du gör på ditt bolån varje år.

Har du istället betalat in för lite skatt så får du en så kallad kvarskatt. Det kan till exempel vara vanligt om du är egen företagare och dragit in mer pengar i firman än du förväntat dig. Betala in kvarskatten på ditt skattekonto med Swish eller bankgiro.

När får jag skatteåterbäringen?

Du kan få din skatteåterbäring redan i april men då måste du uppfylla ett antal villkor

Villkor Skateåterbäring datum
Du har:

 

 

 

 • deklarerat digitalt
 • lämnat in deklarationen före 30 mars
 • inte ändrat något
5-8 april 2022
Du har deklarerat på papper eller digital senast 2 maj 8-10 juni 2022

Så får du skatteåterbäring redan i april

Alla kan inte få skatteåterbäringen i april. Om du till exempel måste du göra ändringar eller tillägg som till exempel sålt hus, eller måste deklarera K4 eller är egen företagare kan du inte få tidig skatteåterbäring. Om du inte gör några ändringar eller tillägg i deklarationen så följer du punkterna nedan. Glömt inte att det är viktigt att du deklarerar innan senaste datum.

 • Börja med att först föranmäla ditt bankkonto till Skatteverket så att du får utbetalningen av skatteåterbäringen snabbt. Har du inget bankkonto kommer du själv behöva logga in på Skatteverkets sajt för att göra utbetalning och då kan det ta längre tid att få din skatteåterbäring.
 • Skaffa en digital brevlåda så slipper du vänta på att deklarationen kommer på papper. Viktigt datum, du måste skaffa den före 24 februari 2022!
 • När deklarationen kommer till din digitala brevlåda:
  • Gör inga ändringar eller tillägg i din deklaration.
  • Deklarera i Skatteverkets app eller e-tjänst. Du måste ha en digital legitimation för det.
  • Viktigt datum! Tänk på att deklarera senast 30 mars 2021 om du vill få skatteåterbäringen tidigt.

Vad händer om jag lämnar in deklarationen försent?

Om du glömmer att lämna in deklarationen eller du lämnar in den försent så måste du betala en förseningsavgift för deklarationen. Avgiften räknas upp beroende på hur länge det tar innan du lämnar in den.

Kan jag ändra min deklaration i efterhand?

Om du vill ändra din deklaration i efterhand går det bra fram till den slutliga skatten är beslutad. Det kan till exempel ske om du måste betala tillbaka en del av lönen.

Kan jag överklaga deklarationen 2022?

Du kan överklaga din deklaration inom fem år. Men då måste du skicka in ett dokument för det. Här hittar du en gratis mall för överklagan och omprövning av deklarationen.