Det är generellt mycket svårt att göra avdrag för musik som vinylskivor, CD, streamat ljud (till exempel Spotify, iTunes, Tidal eller liknande) eller annan media.  Men det finns vissa fall där avdrag kan gå igenom om du arbetar inom musikbranschen. Om du till exempel jobbar som DJ och tjänar pengar på dina spelningar har du i vissa fall möjlighet att göra avdrag för dina musikinköp. Det kan exempelvis röra sig om inköp av vinylskivor eller CD som är kopplat till dina intäkter från din verksamhet. Däremot är privata inköp av ”musikskivor” som Skatteverket benämner det är inte avdragsgillt. Använder du musiken både för privata sammanhang och i din professionella verksamhet gäller andra regler.

Då får du göra avdrag för musik

avdrag för musik

Jobbar du till exempel som diskjockey eller behöver på något annat sätt använda vinylskivor eller CD-skivor för att kunna utföra ditt arbete finns det möjlighet att göra avdrag för det. Du måste kunna uppvisa bevis på dina inköp som kvitton. Du måste även kunna bevisa att skivorna krävs i ditt arbete. Privata inköp av LP och andra skivor är inte avdragsgilla. Även musiker kan ha möjlighet att göra avdrag för inköp av skivor.

I vissa fall kan en proportionering ske för avdrag för musik eftersom man kan anta att musiken även är inköpt för privat bruk. Det betyder att endast en viss del av kostnaden får dras av. 

Fler avdrag inom kultur

Här hittar du fler avdrag inom musik och kultur för musiker och kulturarbetare.

Så gör du avdrag för musikinstrument

Avdrag för kulturarbetare