Elpriserna ligger på rekordnivå och kommer troligen öka till ännu högre nivåer under vintern. Därför är det mer lönsamt än någonsin att försöka sänka sin elförbrukning och därmed sänka dina elkostnader. Genom ganska enkla medel går det att spara en betydande del av den elen man gör av med utan allt för stora uppoffringar. Ofta är det av ren bekvämlighet som en stor del av förbrukningen går åt till. Här ger vi råd hur du minska din elförbrukning i din villa, lägenhet eller sommarstuga.

Checklista för att spara på elen

elkostnad elementSänk värmen

Kan låta som en självklarhet men ändå är det många som låter värmen stå på med en inomhustemperatur som vida överstiger 20 grader dygnet runt. Genom att bara sänka någon grad går det att göra stora besparingar. Har du en panna som går att programmera kan du ofta ställa in att temperaturen ska gå ner när du sover, är på jobbet eller åker bort en längre tid. Kan du då dra ner temperaturen flera grader kommer du spara mycket el. Men tänk på att det även tar en del tid att värma upp bostaden när temperaturen varit låg under några timmar.

Isolera fönster och dörrar

Genom sätta in tätlist på dörrar och fönster kan du minska draget rejält. Du kan även sätta in isolerande fönsterfilm som håller kylan ute. Det är en relativt enkel och billig lösning.

Byt ut alla lampor till LED-belysning

Gamla glödlampor drar mycket el och även modernare hallogenlampor drar förhållandevis mycket ström. Därför lönar det sig att byta ut alla lampor i huset till moderna LED-lampor som drar mycket mindre. Det är speciellt viktig att byta ut lampor som sitter utomhus där du inte kan dra nytta av den värme som alstras i gamla glödlampor. Framför allt ljusslingor som kanske står tända under lång tid.

Tipsen som kan ge dig högre elkostnad

Alla elspartips är inte bra. Det finns sanningar som inte gäller längre då förutsättningarna har ändrats. Det gäller till exempel belysningen som är en mycket mindre andel av förbrukningen än tidigare.

Stäng av och på lampor med timer

Många sparar el genom att använda timers för till exempel mysbelysningen. Men gamla mekaniska timers kan dra mer el själva än vad du sparar in. Se till att ha en modern timer som drar lite el om du ska tända och släcka lampor i inte själva drar mycket.

Checklista för dig som vill sänka din elkostnader ännu mer

Vill du sänka dina elkostnader ännu mer finns det mer du kan göra. Dom här tipsen kräver lite mer av dig men kan minska kostnaderna rejält.

Byt ut gamla fönster

Har du gamla 2-glasfönster så har du stor möjlighet att minska förbrukningen av el. Ett modern 3-glasfönster är inte bara en extra ruta. Du får även ett tjockare och mer isolerande glas samt tätare fönsterkarmar som hindrar kalluft från att tränga in.

Byt ut ditt gamla elavtal mot ett timavtal istället

I ett traditionellt elavtal beräknas elpriset på ett snitt över hela månaden. Genom att byta till ett timavtal får du ett uppdaterat pris varje timme. Det betyder att du kan styra din elanvändning mot när priset är som lägst. Nackdelen är att du verkligen måste fokusera på att förbruka elen när priset är som bäst, det vill säga under natten. Gör du det kan du minska dina kostnader, annars finns det risk att du får en högre elkostnad. Det kan till exempel löna sig om du har en ackumulatortank där du kan värma upp vattnet under natten eller kan ladda elbilen under natten.