Den 1 januari 2021 infördes ett nytt skatteavdrag för den som önskar installera en laddbox i sitt hem. Skatteavdraget ger 50% tillbaka av de stödberättigande kostnaderna, med ett maximalt belopp på 50 000 kronor. Det innebär att man kan få upp till 50 000 kronor i skatteavdrag om du installerar en laddbox hemma.

Regeringen har också infört ett nytt incitament för företag som vill installera laddningsstationer för elfordon. Företag kan få ett skatteavdrag på 30% på installations kostnaderna, med ett maximalt avdrag på 500 000 kronor. Detta innebär att företag kan få upp till 150 000 kronor i skatteavdrag för att installera laddningsstationer.

Trafikverket erbjuder också bidrag för installation av laddningsinfrastruktur för elfordon. Bidraget täcker 50 % av de stödberättigande kostnaderna, med ett maximalt bidrag på 200 000 kronor. Det innebär att du kan få upp till 100 000 kronor i bidrag för att installera laddinfrastruktur.

Om du är en kommun kan du också söka bidrag från Energimyndigheten för att installera laddningsinfrastruktur för elfordon. Bidraget täcker 50 % av de stödberättigande kostnaderna, med ett maximalt bidrag på 500 000 kronor. Det innebär att kommuner kan få upp till 250 000 kronor i bidrag för att installera laddinfrastruktur.

Regeringen har också infört ett nytt skatteavdrag för elfordon. Skatteavdraget är 30 % av fordonets inköpspris, med ett maximalt avdrag på 100 000 kronor. Det innebär att du kan få upp till 30 000 kronor i skatteavdrag om du köper ett elfordon.

Vilken laddbox ska man då välja?

Vilken laddbox som passar just din elbil och fastighet kan variera. Att bara titta på faktorer som pris kan kännas lockande, men det är viktigt att välja en robust modell som klarar av att ladda dina bilar under många år framöver. Som vägledning kan du exempelvis läsa mer om laddboxen som vann bäst i test på sajten Laddningsbox.

Det finns ett flertalet olika laddboxar att välja mellan, så se till att du läser på ordentligt och säkerställer att den modell du väljer passar såväl din elbil som din fastighet. Det kan också vara en bra idé att se över om lastbalansering är aktuellt.