Har du kostnader för resor har du möjlighet att göra reseavdrag i deklarationen för dina arbetsresor. Reglerna är många och det är ett av de avdrag där flest gör fel. Till exempel gjorde 2017 över 1 miljon svenskar avdrag för sina resor och runt hälften gjorde fel. Här hittar du råd och tips för avdragsgilla resor till arbetet.

Frågor och svar om reseavdrag

Vad är minsta avdraget för resor?

Man får endast göra avdrag för belopp som överstiger 11 000 kronor vid resor till och från jobbet.

Hur många resor kan jag göra avdrag för?

Normalt får du bara göra avdrag för två resor per dag. Vissa yrkesgrupper, t ex sjukvårdspersonal, tåg- och busspersonal och restaurangpersonal, som har arbetstiden uppdelad i två skift per dag kan också få dra av för fyra resor om dagen. Läs om dubbla resor under bilavdrag

Vad är det minsta avståndet till arbetet för att få göra avdrag?

Du måste ha ett avstånd till jobbet på över 5 kilometer.

Hur ska jag bevisa mina resor?

Du måste spara alla kvitton så du kan bevisa kostnaden för dina resor.

Reseavdrag för bil, motorcykel och moped till jobbet

Läs mer om att göra avdrag för resor med bil, mc eller moped.

Reseavdrag för resor i kollektivtrafik till exempel tunnelbana, buss eller pendeltåg

reseavdrag kollektivtrafik avdrag resor till arbetet

För att få göra avdrag för för kostnader med kollektivtrafik som till exempel med buss, tunnelbana och pendeltåg måste du uppfylla följande krav.

  • Sträckan mellan jobbet och bostaden måste vara minst två kilometer för att få göra avdrag för kollektivtrafik. Du kan inte förlänga sträckan genom att lägga till sträckan för hämtning och lämning av barn på dagis och skola. Det går normalt inte att ta med omvägen över dagis när man beräknar tidsvinsten för bilresa till jobbet. Men det finns fall när skattedomstolen godtagit sådana »omvägar« (RRK K74 1:79, RÅ 1986 ref 11).
  • Man får enbart göra avdrag om man väljer det billigaste färdmedlet.
  • Avdrag för två årskort samma år går inte enligt rättsfall under kontantprincipen. Men du kan göra avdrag för månadskort under semestern i vissa fall. Även med en månads semester så kan det ofta bli avdrag för tolv månadskort. Halva semestern kan ju ligga i juli och andra halvan i augusti.

Reseavdrag för resor till jobbet och från jobbet med båt

Reglerna för bilavdrag kan även gälla båtresa  för den som bor på en ö och gjort en tidsvinst på över två timmar per dag genom att åka egen båt i stället för färja. Se rättsfall RÅ 1989 ref 36.

Resor till och från jobbet med Taxi

Om arbetsgivaren betalar arbetsresor med taxi till eller från jobbet ska den ersättningen tas upp som inkomst. Om resan äger rum mellan klockan 23 och 6 får ett lika stort belopp som ersättningen dras av även om man tjänar mindre än två timmar om dagen på att åka taxi och inte allmänna kommunikationsmedel.

Det kan däremot vara svårt att få igenom kostnad för taxiresor till och från jobbet på andra tider. Men om det inte finns några allmänna kommunikationsmedel bör den som inte åker bil till jobbet få avdrag för sina taxiresor.

  • Man har bedömt avdrag för taxiresa som en skälig kostnad när arbetet slutade mellan tre och fyra på natten

RÅ 1990 ref 61, RÅ 1975 not 184, och för arbetsskadad, RÅ 1994 ref 4.

Reseavdrag för flyg

Du måste alltid göra avdrag för det billigaste resesättet. Det betyder att det är mycket ovanligt att du får göra avdrag för resa till arbetet med flyg. I princip får du aldrig göra avdrag för en förstaklass biljett.

Arbetsresa mellan två bostäder

[quads id=9]

  • En ogift deklarant hade tillgång till två bostäder. tre och tio mil från arbetsplatsen. Eftersom han kunde visa att han varje dag åkt från bostaden som låg längst bort fick han avdrag för den resan, RRK K77 1:88.
  • Man beviljade även avdrag för en ogift som åkte från föräldrarnas hem. Trots att han hade egen bostad, RRK R78 1:34. § En värnpliktig fick avdrag för resor från militärförläggningen till sin arbetsplats på bostadsorten där han arbetade på lördagarna, RÅ 1982 1:75.

Reseavdrag till och från tillfällig bostad

Man får inte göra avdrag för eventuella merkostnader för att du under viss del av året åker till jobbet från sommarstugan i stället för ifrån den vanliga bostaden.

Resor som görs mellan en tillfällig bostad och arbetsplats ses som tjänsteresa även om det pågår under en längre tid. Det saknar också betydelse om den anställde under en pågående tjänsteresa avbryter den för resor till hemorten under exempelvis helger. Resor för vilka avdragsrätt föreligger enligt reglerna för hemresor.

Avdrag för ledarhund

Se även rättsfall rörande kostnader för ledarhund som kan vara avdragsgill, RRK K72 1:22.

Så deklarerar du reseavdraget

När du beräknat hur stort avdrag du ska göra fyller du i hela beloppet i din inkomstdeklaration. Skatteverket kommer automatiskt dra av 11 000 kronor från beloppet.

Läs mer om reseavdrag och andra avdrag för resor till arbetet

Så gör du bilavdrag i deklarationen

Skatteregler för avdrag för trängselskatt

Viktiga datum och råd för deklarationen 2019