Skatteverket ger dig flera olika möjligheter att deklarera. Du kan både lämna in deklarationen på papper, deklarera på nätet eller deklarera via telefon. Vill du inte göra några som helst ändringar i deklarationen finns det ett mycket snabbt sätt att deklarera genom att deklarera med SMS och mobiltelefon. Möjligheten har funnits sedan 2004 då tjänsten infördes och blev snabbt populär. Nackdelen är att många missar avdrag man har rätt till. Därför är det viktigt att alltid gå i genom deklarationsråd inför deklarationen innan du lämnar in den. Annars finns det risk att du betalar mer skatt än du borde.

Så här gör du för att deklarera via SMS

Om du behöver göra ändringar i deklarationen så måste du deklarera med BankID. Då behöver du antingen en dator med BankID installerat eller en smartphone. Fördelen med att deklarera med SMS är att du endast behöver en enkel mobiltelefon med abonnemang. Du behöver alltså inte avancerad telefon som du laddar ner appar med.

Så här gör du:

  1. Ta fram din deklaration och leta fram “Din kod för underskrift” som finns förtryckt på blanketten.
  2. Ta fram din mobiltelefon och öppna upp ett nytt SMS-meddelande. Skriv in ditt personnummer, mellanslag och sedan din kod för underskrift. Exempelvis 4501019999 12345678
  3. Skicka SMS:et till nummer 71144
  4. Vänta tills du fått ett svar och tänk på att alltid spara bekräftelsen. Det kan dröja flera minuter innan du får ett svar.
  5. Nu är din deklaration inlämnad.

Läs mer om deklarera med SMS och andra tjänster för deklarationen

deklarera med sms

Allt om deklaration 2022

Så ändrar du deklarationen

Få tillbaka skatteåterbäringen redan i april

Fler sätt att deklarera på

Få deklarationen i förtid med digital brevlåda