Digitala brevlådor har blivit väldigt populärt och flera miljoner använder redan de olika tjänsterna för att få brev från företag och myndighetspost digitalt. Fördelarna är många, bland annat är det miljövänligt och du har alla papper samlade på samma ställe. Det går även snabbare att distribuera vilket blir extra tydligt när det gäller inkomstdeklarationen. Dessutom är det gratis att skaffa en digital brevlåda.

Vad är en digital brevlåda?

En digital brevlåda är en tjänst där du sparar dina brev i molnet och kan nå dem via en webbsida eller i en app. Du kan få en notifiering i mobilen eller mejl då ett nytt brev dyker upp. Sedan kan du gå in och läsa det på skärmen eller skriva ut det om du hellre vill det. Alla brev är lagrade centralt så du behöver aldrig vara orolig för att de försvinner. Förutsatt att du inte själv väljer att radera dem.

Den första digitala brevlådan blev lanserad i Sverige 2012. Men redan 2019 fanns det fyra leverantörer varav några både levererar brev från myndigheter och företag.

Så skaffar du en digital brevlåda gratis

Alla digitala brevlådor är gratis att använda. Några hanterar enbart myndighetspost medan några även har brev från privata företag. Gemensamt för alla tjänster att du måste ha någon typ av digital id-handling som till exempel BankID för att vända dem. Här nedan kan du se de fyra leverantörerna och länkar till dem.

Digitala brevlådor

Fördelen med att deklarera med digital brevlåda

Om du inför deklaration 2020 skaffar en digital brevlåda senast 28 februari kommer du få din deklaration digitalt i början av mars. Då har du möjlighet att få din eventuella skatteåterbäring redan i april. Så här gör du.

  • Skaffa en digital brevlåda före 27 februari 2020 så får du deklarationen redan i början av mars.
  • Godkänn deklarationen utan att ändra eller lägga till något före 31 2020
  • Deklarera digitalt i e-tjänsten eller i Skatteverkets app.

Läs mer om att deklarera och deklaration

Läs mer om digitala brevlådor och datum och händelser för deklaration 2020