Nu är det dags för deklaration 2023 och senaste 2 maj 2023 ska du ha deklarerat. Men vill du ha skatteåterbäringen redan i april måste du deklarera och godkänna den utan ändring i appen eller e-tjänsten betydligt tidigare. Du måste även ha en digital brevlåda. Här nedan har vi samlat andra viktiga datum och information om hur du deklarerar 2023. Tänk på att alltid gå igenom din deklaration innan du lämnar in den så du inte missar avdrag du kan göra. Till exempel missar många avdrag för dubbel bosättning och avdrag vid husförsäljning.
Viktiga datum för deklaration 2023
Datum | Deklarationshändelse |
---|---|
13 februari 2023 | Om du kommer få en kvarskatt på över 30 000 kronor måste den vara inbetald senast 13februari för att slippa kostnadsränta. |
5 mars 2023 | Sista dagen att ha skaffat en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt. |
6-10 mars 2023 | Du som har digital brevlåda får din deklaration. |
14 mars 2023 | Årets deklaration öppnar hos Skatteverket |
30 mars 2023 | Sista dagen att godkänna deklarationen utan ändringar om du vill ha skatteåterbäring i april. |
Checklista för deklarationen 2023
Det är viktigt att alltid gå igenom deklarationen ordentligt. Det är mycket vanligt att man bara stressar igenom den för att så snabbt som möjligt lämna in den så man får skatteåterbäringen snabbt. Risken finns då att man missar avdrag man har rätt till. Därför har vi gjort en checklista för de avdragen som de flesta glömmer att dra av för i deklarationen.
Det kanske vanligaste avdraget som många missar är avdrag för dubbel bosättning. Har du till exempel haft ett tillfälligt jobb på annan ort så kan du ha möjlighet att få tillbaka på skatten.
Till exempel har många missuppfattningen att du bara kan göra avdrag för resa med bil till jobbet. Även du som reser på annat sätt med till exempel kollektivtrafikresor har möjlighet att göra avdrag och därför är det många som missar den möjligheten. Här kan lösa om du kan göra reseavdrag i deklarationen.
Har du hyrt ut en hyresrätt, bostadsrätt eller villa? Då kan det finnas möjlighet till avdrag för hyreskostnaden.
Råd och tips inför deklaration 2023
Här har vi samlat alla tips och råd som du bör gå igenom när du deklarerar.
Fler råd
- Avdrag för arbetskläder och skor
Det är svårt att göra avdrag för kläder men skyddsutrustning är avdragsgill.
- Avdrag för böcker och tidningar
Avdrag för böcker och tidningar är mycket begränsat.
- Deklarera aktier och värdepapper med K4-blanketten
Har du sålt aktier eller andra värdepapper på en värdepappersdepå? Då måste du deklarera dina aktier på en K4-blankett.
- Deklarera försäljning av villa, fritidshus eller bostadsrätt
Har du sålt villa, bostadsrätt eller fritidshus under 2019. Då ska du deklarera försäljningen.
- Räntekompensation vid bundet lån
Har du löst ett bundet lån och så har du rätt att göra avdrag på samma sätt som vid ränteutgifter. Så här gör du avdrag för ränteskillnadsersättningen.
- Avdrag vid skatterådgivning
Rättsfall för avdrag vid skatterådgivning och fastighetsaffärer
- Deklarationsblanketter och bilagor
Här hittar du deklarationsblanketter och bilagor för 2023.
- Skaffa BankID för att nå alla Skatteverkets digitala tjänster.
- Vill du få deklarationen snabbt ska du skaffa dig en digital brevlåda.
- Föranmäl alltid bankkonto så får du skattåterbäringen direkt in på ditt konto. Här föranmäler du utbetalningskonto.
- Kontrollera alltid deklarationen innan du skickar in den. Till exempel är det viktigt är det att se till att alla inkomster finns med.
- Deklarerar du digitalt så får du tillbaka på skatten snabbast.
- Här hittar du alla avdrag för privatpersoner och företag
Fler vanliga frågor och svar om deklaration 2023
Hur får jag min deklaration?
Om du har har en digital brevlåda får du deklarationen dit. Men saknar du digital brevlåda får du den med vanliga posten. En digital brevlåda är en e-tjänst för post från myndigheter och företag. Det betyder att du får viss post digital istället för papper. Det finns till exempel flera leverantörer av tjänsten som är helt gratis.
Vem ska deklarera?
Alla som fått en deklaration hemskickad digital eller på post ska deklarera, men det finns fler fall då du måste lämna in en deklaration. Så vet du om måste lämna in en deklaration.
Hur lämnar jag in deklarationen 2023?
- Deklarera på nätet. Vill du göra ändringar eller tillägg i din deklaration är det smidigast att deklarera på nätet.
- Deklarera med mobiltelefon och SMS. Sedan 2004 kan du lämna in deklarationen med SMS.
- Deklarera med fast telefon. Har du ingen mobiltelefon så går det alldeles utmärkt att deklarera via en fast telefon.
- Lämna in deklaration på Skatteverkets servicekontor. Skatteverket har tog 2017 bort möjligheten att lämna in deklarationen på brevlåda vid servicekontoren på grund av säkerheten. Det innebar att om du vill lämna in blanketten på papper så var du tvungen att göra det när servicekontoren var öppna, annars riskerade du att missa sista dagen att lämna in den.
Skatteåterbäringen 2023
De senaste åren har Skatteverket gjort det möjligt för privatpersoner att få tillbaka skatteåterbäringen snabbare och skatteåterbäring 2023är inget undantag. Följer du våra råd och tips nedan så kan du få tillbaka skatten redan i april. Men du måste vara ute i god tid.
Vad är skatteåterbäring?
Skatteåterbäringen är den skatt som du betalat in för mycket under året. Det kan till exempel vara att arbetsgivaren dragit för mycket skatt på din lön. Du kan även ha gjort avdrag som göra att skatten blir lägre. Men det kan även vara förväntad återbäring som till exempel ränteavdrag som du gör på ditt bolån varje år.
Har du istället betalat in för lite skatt så får du en så kallad kvarskatt. Det kan till exempel vara vanligt om du är egen företagare och dragit in mer pengar i firman än du förväntat dig. Betala in kvarskatten på ditt skattekonto med Swish eller bankgiro.
När får jag skatteåterbäringen?
Du kan få din skatteåterbäring redan i april men då måste du uppfylla ett antal villkor
Villkor | Skateåterbäring datum |
---|---|
Du har:
|
5-6 april 2023 |
Du har deklarerat på papper eller digital senast 2 maj | 8-9 juni 2023 |
Så får du skatteåterbäring redan i april
Alla kan inte få skatteåterbäringen i april. Om du till exempel måste du göra ändringar eller tillägg som till exempel sålt hus, eller måste deklarera K4 eller är egen företagare kan du inte få tidig skatteåterbäring. Om du inte gör några ändringar eller tillägg i deklarationen så följer du punkterna nedan. Glömt inte att det är viktigt att du deklarerar innan senaste datum.
- Börja med att först föranmäla ditt bankkonto till Skatteverket så att du får utbetalningen av skatteåterbäringen snabbt. Har du inget bankkonto kommer du själv behöva logga in på Skatteverkets sajt för att göra utbetalning och då kan det ta längre tid att få din skatteåterbäring.
- Skaffa en digital brevlåda så slipper du vänta på att deklarationen kommer på papper. Viktigt datum, du måste skaffa den före 5 mars 2023!
- När deklarationen kommer till din digitala brevlåda:
- Gör inga ändringar eller tillägg i din deklaration.
- Deklarera i Skatteverkets app eller e-tjänst. Du måste ha en digital legitimation för det.
- Viktigt datum! Tänk på att deklarera senast 30 mars 2021 om du vill få skatteåterbäringen tidigt.
Vad händer om jag lämnar in deklarationen försent?
Om du glömmer att lämna in deklarationen eller du lämnar in den försent så måste du betala en förseningsavgift för deklarationen. Avgiften räknas upp beroende på hur länge det tar innan du lämnar in den.
Kan jag ändra min deklaration i efterhand?
Om du vill ändra din deklaration i efterhand går det bra fram till den slutliga skatten är beslutad. Det kan till exempel ske om du måste betala tillbaka en del av lönen.
Kan jag överklaga deklarationen 2023?
Du kan överklaga din deklaration inom fem år. Men då måste du skicka in ett dokument för det. Här hittar du en gratis mall för överklagan och omprövning av deklarationen.
Alla frågor och svar om deklarationen 2023
- Arbetskläder
- Bostadsdeklaration
- Deklarationsdatum
- Deklarera med SMS
- Reseavdrag
- Skatteåterbäringen
- Värdepappersdeklaration
Ja om du har en traditionell aktiedepå. Men har du en ISK (investeringssparkonto) behöver du inte deklarera.
Du deklarerar husförsäljningen året efter att du sålt din bostad.
Du kan bara göra avdrag för resor för belopp över 11 000 kronor.
Deklarationen måste senast vara inlämnad 2:a maj. Tänk på att endast ett fåtal orter erbjuder dig att lämna in deklarationen på papper. Och skickar du den på post måste du skicka iväg den i förväg för att vara säker på att den kommer fram i tid.
Ja, på vissa platser i Sverige kan du lämna in deklarationen på papper. Du kan dessutom deklarera genom att använda din förtryckta god på deklarationen. Du kan till exempel använda den koden för att deklarera med SMS.
För att kunna deklarera med SMS måste du ha en förtryckt kod på din deklaration. Du ska heller inte behöva göra några ändringar i din deklaration.
- Ta fram din deklaration och leta fram ”Din kod för underskrift” som finns förtryckt på blanketten.
- Ta fram din mobiltelefon och öppna upp ett nytt SMS-meddelande. Skriv in ditt personnummer, mellanslag och sedan din kod för underskrift. Exempelvis 4501019999 12345678
- Skicka SMS:et till nummer 71144
- Vänta tills du fått ett svar och tänk på att alltid spara bekräftelsen. Det kan dröja flera minuter innan du får ett svar.
- Nu är din deklaration inlämnad.
Du får generellt inte göra avdrag för arbetskläder men det finns undantag. Till exempel när du själv betalar skyddskläder som krävs att du har i arbetet.