Har du lånat ut pengar till en privatperson? Då kan du behöva skriva ett enkelt skuldebrev för att dokumentera lånet. Här hittar du en gratis mall samt vanliga frågor och svar.

Vad är ett enkelt skuldebrev?

Ett skuldebrev upprättar man för att dokumentera en skuld och vilka villkor som är kopplade till skulden. Man bör alltid skriva ett skuldebrev när man lånar ut pengar. Dels för att veta vad man kommit överens, till exempel hur lånet ska betalas tillbaka och vad som händer om låntagaren inte kan betala.

mall för skuldebrev

Gratis mall för enkelt skuldebrev

Det finns inga officiella mallar för hur ett skuldebrev ska se ut och du behöver inte anlita en jurist för att skriva. Däremot finns det vissa bestämmelser i Lag (1936:81) vad det måste innehålla.

Borgenär och gäldenär

Vilka är det som lånet berör, alltså långivaren och låntagaren? Skriv alltid namn på borgenär och gäldenär samt deras personnummer.

Lånebeloppet

Hur stort är lånet? Ange lånets totala belopp innan amorteringar.

Ränta

Hur hög ränta ska låntagaren betala? Här anger du i skuldebrevet räntan samt andra avgifter som eventuell uppläggningsavgift eller liknande.

Amortering

Vilket typ av amorteringen (annuitet eller rak) har lånet samt hur lång är återbetalningstiden? Här anger du villkor kring det.

Sen eller utebliven betalning

Vad händer om gäldenären är sen med inbetalning? Här anger du till exempel eventuella förseningsavgifter (dröjsmålsavgifter) som ingår.

Finns det andra villkor i lånet skriver du även in det i skuldebrevet.

Köp en mall för skuldebrev i Word- och PDF-format

Vill du köpa en mall i PDF- och Word-format? Köp en direkt i vår webshop för endast 99 kronor. Mallen skickar vi till dig direkt efter köp och du betalar enkelt med Swish eller Klarna.

Vanliga frågor om skuldebrev

Vad är ett enkelt skuldebrev?

Det finns två typer av brev. Enkelt och löpande. Enkelt används vanligen av privatpersoner och är skrivet på en viss person. Ett löpande går till exempel att sälja vidare.

När ska man skriva ett?

Man ska i princip alltid skriva ett när man lånat pengar eller lånar ut pengar.

Finns det några regler hur avtalet ska se ut?

Ja, det måste innehålla långivaren (borgenär), låntagaren (gäldenär), vilken ränta lånet har, amorteringskrav, storleken på lånet och vad som händer om lånet inte betalas i tid. Även andra villkor för lånet kan finnas med.

Här kan du läsa mer om skuldebrev

Fler relaterade länkar