Vanligtvis handlar löneförmåner om olika produkter eller tjänster som du blir erbjuden som anställd. Det kan vara allt från mobiltelefon och tjänstebil till städning och kurser. I många fall finns det risk att drabbas av förmånsbeskattning. Men det finns även löneförmåner som hjälper den anställde till en tryggare och bättre ekonomi. Det kan till exempel vara att göra återbetalningen av ett blancolån direkt på lönen. På så sätt får den anställde en säkrare återbetalning av lånet men även en lägre ränta. Här förklarar vi närmare hur det går till

Sänkt ränta som löneförmån i praktiken

I praktiken går den här löneförmånen ut på att den anställdes blancolån betalas direkt från lönen. Varje månad görs ett nettoavdrag direkt på lönen som går till avbetalning på lånet. Lånegivaren får på så sätt en säkrare återbetalning av lånet och kan i sin tur då erbjuda en bättre ränta.

Arbetsgivaren får varje månad en gemensam avi för samtliga anställdas lån. Det gör att löneförmånen inte ger något större extraarbete för ekonomiavdelningen. Dessutom är tjänsten kostnadsfri för arbetsgivaren och innebär ingen kreditrisk. Själva lånet står forfarande kvar på den anställde. Det dragna beloppet registeras som ett vanligt löneavdrag på lönespecen.

Fördelar med sänkt ränta som löneförmån

Som arbetstagare slipper du tänka på ditt lån. Avbetalningen kommer alltid att prioriteras och du behöver inte vara orolig för att pengarna inte ska räcka till ditt lån. Med tanke på den säkra återbetalningen så kommer du få en lägre ränta från långivaren.

Tjänsten är dessutom kostnadsfri för din arbetsgivare.

Nackdelar med löneförmånen

En nackdel kan vara att du lockas ta lån som du inte behöver ta. Även om räntan blir lägre med löneförmånen ska du alltid jämföra räntan mot andra lånegivare.

Vill du veta mer hur det fungerar? Här kan du läsa allt om hur man sänker räntan med löneförmån.