Ett testamente skriver du om du vill upphäva den normala arvsordningen. Det måste vara skriftligt och undertecknas i närvaro av två vittnen. Dessutom får inte dessa vittnen vara närstående till testator eller till den som får egendomen och får heller inte vara under 15 år gammal.

testamente pensionärer

Testamente bör man exempelvis skriva om man i ett samboförhållande vill att den andre ska ärva. Det kan också vara fosterföräldrar som vill föra över egendom till fosterbarn eller den som inte har några legala arvingar. Man måste vara myndig för att skriva ett testamente men det finns inga regler för hur du ska förvara det.

Läs mer om arv och enskild egendom.

Frågor och svar om testamente

Vad måste ett testamente innehålla?

Ett testamente måste vara skriftligt och daterat och underskrivet av dig. Det måste även bevittnas av två personer. Använd gärna våra Word-mallar.

När bör jag skriva ett testamente?

När du vill bestämma var dina tillhörigheter hamnar och när du vill underlätta för dina efterlevande.

Jag är sambo, måste jag skriva ett testamente?

Vid samboförhållanden är det extra viktigt att berätta er vilja eftersom sambor inte ärver varandra.

Måste jag registrera dokumentet?

Nej, men du bör förvara det så dina anhöriga enkelt kan hitta det.

Kan jag skriva ett själv?

Ja, det finns inga krav på att en jurist ska skriva det.

Måste jag använda en speciell mall?

Nej, det finns ingen formell mall som du behöver använda.

Så skriver du ett testamente

Nedan hittar du ett exempel på ett vanligt testamente som du kan använda som mall. Men tänk på att du måste anpassa texten efter dina behov.

Gratis mall för testamente

Jag, (namn) förklarar härmed följande vara min yttersta vilja. Min fastighet (namn, nummer) i (ort) kommun ska tillfalla min systerson (namn). All övrig kvarlåtenskap ska tillfalla min syster (namn).

(Ort, datum) (Namnförtydligande)

Att (namn), vilken vi personligen känner, denna dag med sunt och fullt förstånd och av fri vilja förklarat denna handling innefatta hans yttersta vilja och testamente samt att (namn) egenhändigt undertecknat, intygar undertecknade på en gång närvarande vittnen.

(namnförtydligande, adress, telefonnummer)

Andra exempel

Har du mer komplicerade familjeförhållanden eller behöver en mer flexibel mall, då är vårt mallpaketet perfekt för dig. I vårt paket med 5 stycken exempel på testamenten tar vi bland annat upp dessa varianter.

  • Mall för vanligt testamente
  • Svenska medborgare som är bosatta utomlands
  • Par som är sambor
  • Äkta makar med egna och särkullsbarn

Köp vårt paket med mallar för testamente

Vårt mallpaket innehåller fem stycken mallar i Word–format som du kan använda när du skriver testamente. Dessa mallarna innehåller exempeltext för olika tillfällen. Dessutom innehåller mallarna tips på vad du ska tänka på.

 

Återkallelse

Ett testamente kan återkallas genom att till exempel första det. Det går även bra att skriva ett nytt som gör det gamla testamentet ogiltigt. Tänk på att samma formkrav även gäller för det nya.

Säkra din ekonomi medan du lever

Vill du bestämma vem som ska ta hand om din ekonomi om du inte själv kan göra det, till exempel om du blir sjuk. Då kan själv bestämma det genom att skriva en framtidsfullmakt. Passa på att köpa en framtidsfullmakt i vår webshop genom att klicka på knappen nedan.

 

Fler gratis avtalsmallar inom familjerätt

Här hittar du våra gratis avtalsmallar inom arv och familjerätt.

Gratis blankett för framtidsfullmakt

Samboavtal

Gratis mall för bodelning

Mall för äktenskapsförord

Alla våra avtalsmallar.

Läs mer om testamente

Länsförsäkringar

Samboavtal – Ladda ner en gratis mall för samboavtal