Det går att göra avdrag för inventarier och möbler som både privatperson och företag. Här reder vi ut vilka regler som gäller.

Avdrag för möbler i företag

Inventarier blir avskrivna  skattemässigt under fyra till fem år beroende på vilken metod som man använder. Se värdeminskningsavdrag. Men kan dras av på en gång om värdet är under ett halvt prisbasbelopp. Skatteverket har i ett ställningstagande förklarat att man inte får göra momsavlyft för inventarier som ingår i en bostad. Exempelvis för personer som använder en del av sin bostad i företaget. Detta gäller dock endast sådana inventarier som normalt tillhör en bostad. Exempelvis bord, hyllor och mattor men däremot inte inventarier och tillbehör i själva verksamheten, såsom datorer och andra maskiner som används främst för verksamheten. SKV 131 602507-10/111.

Gör avdrag för möbler som privatperson

För att en privatperson ska kunna göra avdrag för utgifter för inköp kräver man för det första att inventarierna är en direkt förutsättning för jobbet. För det andra ska det inte vara inventarier som normalt alltid ingår i boendeutrustningen. T ex stolar och bord. I så fall får man på sin höjd avdrag för eventuell extra förslitning.

Vissa yrkesgrupper har större förutsättningar än andra att få dra av utgifter för inköp av inventarier. Som är förvarade i den egna bostaden. Den som får dra av för arbetsrum får i regel också dra av för möbler och andra inventarier i rummet.

§ Kassaskåp, bokhylla liksom bankfack kan få dras av som förvaltningsutgift under inkomst av kapital. Men det här rättsfallet visar att det också finns fall när de går att dra av som inventarium under »inkomst av tjänst«. Kassaskåp, KRS 554/1975. bokhylla, RÅ 1959 fi 271. För musiklärare brukar bara kunna dra av en del av instrumentkostnaden, RÅ 1979 1:9, RRK R78 1:19.

Råd för avdrag för inventarier

inventarier

Köp under rätt år

Den som mellan olika år har olika stora avdrag under »inkomst av tjänst« kan tjäna på att vänta med att köpa t ex en avdragsgill dator till ett år när andra avdragsgilla kostnader är så stora att 5 000-kronorsgränsen är passerad. Det kan då också vara bättre att dra av hela kostnaden på en gång än att utgifterna blir fördelad på flera år.

Här kan du läsa mer om inventarier och andra avdrag

Bokföring – Här hittar du bokföringsreglerna för ditt företag

Avdrag – Här är alla avdragen för privatpersoner och företag

Skalbolag – Så här fungerar skalbolag och skalbolagsregeln

Avdrag för dator – Så drar du av för datorn och datorprogram hemma

Arbetsrum – så gör du avdrag för arbetsrummet i hemmet

Skatteverket