En offertmall består till stor del av samma komponenter som en fakturamall men det finns några skillnader.

Viktigt med giltighetstid i offertmallen

En offert ska alltid innehålla giltighetstid eftersom en offert är en färskvara och man vill undvika att kunden kommer tillbaka efter flera år och kräva samma pris på produkten eller tjänsten. Det är även viktigt att tala om vilka betalningsvillkor som gäller, det ska inte komma som en överraskning på fakturan. Finns det något som inte ingår i offerten? Då ska du specificera det tidigt så inga missförstånd uppstår i efterhand.

offertmall mall för offertDet här ska en offertmall innehålla

Vara eller tjänst som man erbjuder

Specificera produkten eller tjänsten på samma sätt som du gör i en faktura. Det är lika viktigt att specificera vad som ingår som vad som inte ingår.

Antal

Det är viktigt att redan i offertmallen specificera antal så inga missförstånd uppstår. Undvik att se offerten som en prislista utan specificera den i detalj utifrån kundens önskemål.

Pris

Priset är förstås en mycket viktig komponent i offerten. Det ska inte finnas några tveksamheter när det gäller antal eller pris. Var tydlig med att visa om priset inkluderar moms eller inte.

Momssats

Du ska ange vilka momssatser som gäller i offertmallen. Det kan förstås vara olika momssatser för varje produkt eller tjänst.

Villkor för betalning 

Här anger man vilka betalningsvillkor som gäller. Det får inte komma som en överraskning för kunden vilka villkor som gäller när fakturan kommer. Du ska även specificera om det går att göra delbetalningar.  

Villkor för leverans

Ange vilka leveransvillkor som gäller. På samma sätt som betalningsvillkor är det viktigt för kunden att tidigt förstå vilka villkor som gäller.

Underskrifter i offertmallen

Här ska både beställare samt leverantör skriva under offerten. Tänk på att offertmallen kan vara ogiltig om fel person skrivit på den. Dessutom så kan du hamna i juridiska problem.

Offertmallens giltighetstid

Du ska alltid ange giltighetstiden som gäller för offerten. Det är en mycket viktig punkt alltid ska anges eftersom offertmallen är ett juridiskt bindande dokument och kunden kan i lång tid i efterhand kräva det offererade priset om du inte har angett någon giltighetstid.

Här kan du läsa mer om offert och anbud

Här hittar du mer att läsa.