De senaste åren har Skatteverket gjort det möjligt för privatpersoner att få tillbaka skatteåterbäringen snabbare och skatteåterbäring 2020 är inget undantag. Följer du våra råd och tips så kan du få tillbaka skatten redan i april. Men du måste vara ute i god tid.

Vad är skatteåterbäring?

skatteåterbäring

Skatteåterbäringen är den skatt som du betalat in för mycket under året. Det kan till exempel vara att arbetsgivaren dragit för mycket skatt på din lön. Eller att du fått göra avdrag som gör att din skatt sänks. Det kan även vara förväntad återbäring som till exempel ränteavdrag som görs varje år om du har bolån.

Har du istället betalat in för lite skatt så får du något som kallas för kvarskatt. Det kan vara vanligt om du är egen företagare och dragit in mer pengar i firman än du förväntat dig. Betala in kvarskatten på ditt skattekonto med Swish eller bankgiro.

Så får du skatteåterbäring redan i april

Alla kan inte få skatteåterbäringen i april. Måste du göra ändringar eller tillägg som till exempel sålt hus, eller måste deklarera K4 eller är egen företagare kan du inte få tidig skatteåterbäring. Om du inte gör några ändringar eller tillägg i deklarationen så följer du nedanstående punkter. Glömt inte att det är viktigt att du deklarerar innan senaste datum.

  • Börja med att föranmäla ditt bankkonto till Skatteverket. Har du inget bankkonto kommer du själv behöva logga in på Skatteverkets sajt för att göra utbetalning och det kan ta längre tid att få din skatteåterbäring.
  • Skaffa en digital brevlåda så slipper du vänta på att deklarationen kommer på papper. Viktigt datum! Du måste skaffa den före 27 februari 2020!
  • När deklarationen kommer till din digitala brevlåda:
    • Gör inga ändringar eller tillägg i din deklaration.
    • Deklarera i Skatteverkets app eller e-tjänst. Du måste ha en digital legitimation för det.
    • Viktigt datum! Deklarera senast 28:e mars 2020.

Läs mer om skatt, deklaration och viktiga datum

Få skatteåterbäringen direkt in på ditt föranmälda bankkonto