resa på semester till grekisk strandSemesterplaneringen är en viktig del av det administrativa arbetet på ett företag. Nyckeln är att börja tidigt med en semesterlista . Börja med att ta in önskemål från de anställda. Tänk på att även ta höjd för föräldraledighet som ska beviljas om den meddelas 2 månader i förväg. Ta sedan fram ett utkast till planeringen och dela den med verksamheten. Då får du tidigt in synpunkter och kan justera.

Här är tre nyckelpunkter för en lyckas semesterplanering och ett bra semesterschema.

  • Planera tidigt
  • Dela planen
  • Få acceptans för semesterlistan

Här kan du ladda ner en gratis mall för semesterlista som du kan använda för att underlätta semesterplaneringen 2018. Mallarna finns både som PDF och som Excel. Klicka på länkarna nedan och spara ner semesterschemat på din dator, telefon eller läsplatta.

Det här är semesterlagen

Semestern är en lagstadgad rättighet som bestäms av semesterlagen (1877:480) Lagen trädde i kraft 1977 innebär att du som anställd har rätt till fem veckors semester per år. Av dessa veckor kan du ta ut fyra av dem under en sammanhängande period under sommaren det vill säga juni – augusti. Har du rätt till mer än 20 dagars semester kan du spara de överskjutande dagarna. Alltså normalt fem dagar per år. Dessa dagar får sparas i maximalt fem år. Semesterlönen är 12% av årets intjänade lön. Du har alltså en högre lön på semester än din ordinarie lön.

Är du sjuk under din semester har du rätt att avbryta den och ta ut den vid ett senare tillfälle.

Säger du upp dig har du endast rätt att ta ut semester som redan är beviljad (om semestern inte tas ut i juni-augusti då en anställd alltid kan ta ut 4 veckor i följd). Semester som inte får tas ut ges i form av semesterersättning istället.

semesterlista eller semesterschema som PDF eller ExcelLadda ner semesterlista som PDF eller Excel

Ladda ner mall som PDF

Ladda ner mall som Excel