Att blanka ett värdepapper betyder att man lånar ett värdepapper, till exempel en aktie, och sedan säljer den för att sedan köpa tillbaka den innan den lämnas tillbaka. Har aktien gått ned så har du tjänat pengar. Du spekulerar alltså i att börsen går ner. Skulle aktien gå upp under tiden kommer du förlora pengar då du måste köpa tillbaka aktien till ett högre pris.

Andra ord för blankning är att ligga kort eller vara kort, till skillnad mot att ligga långt som menas med att du tror på en uppgång i aktien.

Att blanka är omstritt bland många och anses ibland vara orsaken till börsnedgångar och krascher. Andra säger att blankning inte har någon större påverkan på börsen då investeraren både säljer och köper tillbaka värdepappret.

Att blanka en aktie

De flesta mäklare erbjuder privatpersoner möjlighet att blanka aktier. Du betalar då både en kostnad för själva lånet av aktien men en avgift för både sälj och köp av aktien.

Risk med blankning

Blankning är förenad med mycket hög risk. Handlar du värdepapper på vanligt sätt så kan du aldrig förlora mer pengar än du investerat. Vid blankning kan aktien teoretiskt stiga hur mycket som helst när du ska köpa tillbaka aktien. Har du otur och någon positiv nyhet kommer om bolaget medan du blankar kan du förlora stora pengar. Att blanka är alltså något du endast ska göra om du är väl insatt i riskerna och har god kännedom i bolaget.

Utdelning i blankade aktier

Den som blankar har inte rätt till utdelning i aktier. Det är alltid den som lånar ut aktierna som har rätt till utdelning. Att blanka aktier runt avstämningsdagen är alltså ingen bra placeringsstrategi.

blanka aktier wall street

Mer om börsen, aktier och placeringar

Här kan du läsa mer om aktier, börsen och placeringar