Det var länge sedan projekten var lika med post it-lappar på whiteboards. Nu finns det digitala projektverktyg som ersätter nästan alla gamla verktyg. Och många av dem är helt gratis att använda! Här har vi samlat några av de bästa gratisverktygen som finns på marknaden.

Slack – Kommunikation och informationsspridning i teamet

Slack är en förkortning för Searchable Log of All Conversation and Knowledge och har blivit populärt att använda i team sedan det introducerades 2013. Det är inget renodlat projektverktyg men är kraftfullare än vanliga chatprogram. Förutom möjligheten att kommunicera i grupp  och privat finns även ett stort antal möjligheter att integrera med andra program som till exempel Trello och GitHub.

Invisionapp – Skapa snabba och klickbara prototyper till projektets

Invisionapp skapar klickbara mockups och wireframes med ett enkelt gränssnitt. Skapa en prototyp på den nya appen eller webbsidan baserat på skisser från en designbyrå och låt en fokusgrupp testa funktionen utan du behöver skriva en rad kod. Kan med fördel användas tillsammans med Sketch, Balsamiq eller Adobes XD.

OpenProject – Projektverktyg för både vattenfall och agil projektledning med kostnadsstyrning

OpenProject är ett fullvärdigt alternativ till Jira. Här kan du både driva projekt enligt vattenfallsmodellen eller med agila metoder som Scrum. Du kan även använda det för att hantera din backlog i projektet. Det finns även verktyg för kostnadsstyrning och budget.

projektverktyg trello

Trello – Populär och lättanvänd kanban-tavla

Trello har blivit mer eller mindre standard som projektverktyg för enklare kanban-tavla i projekt. Orsaken är troligtvis att det är mycket lätt att använda och nästan alla funktioner är tillgängliga helt gratis.

Dropbox – Backup och fildelning i molnet med samma projektverktyg 

Dropbox ger dig ett stort lagringsutrymme i molnet helt gratis samt möjligheten att dela med dig av filer till andra. Det gör att du kommer åt dina projektfiler var du än är så länge du har internetaccess. Dessutom är det enkelt att göra en backup av viktiga filer på din egna dator.

Asana – projektverktyg för att organisera, spåra och hantera projektdeltagarnas arbete både mobilt och på webben

Asana låter dig organisera flera olika projekt och hålla koll på projektdeltagarnas arbete. Dessutom finns både en app och ett API som låter dig tanka ner data från dina projekt till andra system.

Fler projektverktyg

Här hittar du fler verktyg.