En passiv inkomst är intäkter du tjänar utan eller med minimal ansträngning och prestation. Till skillnad mot en aktiv inkomst som kräver att du arbetar och utför en tjänst, antingen som anställd eller egen företagare. De flesta passiva inkomster kräver att du utför ett arbete innan inkomsten blir passiv. Till exempel att skriva en bok.

Fördelen med en passiv inkomst är att du inte begränsas av att sälja din egen tid i samma utsträckning. I en aktiv inkomst, till exempel ett vanligt lönearbete, har du bara ett antal timmar per dag som du kan sälja. Sedan måste du använda resten av tiden till att vila eller andra sysslor.

Exempel på inkomster

  • Hyr ut din bostad eller fritidshus. Det har blivit allt vanligare att man hyr ut sin bostad till exempel till turister eller företag. Airbnb är ett exempel på en tjänst där du kan få en passiv inkomst. 
  • Bygg en webbsajt och få annonsintäkter. Har du en hobby som du kan mycket om. Bygg en webbsajt och lägg ut dina texter. Anslut sedan annonstjänster som till exempel Google Ads eller Adtraction
  • Skriv en bok. Att skriva en bok kräver förstås en stor arbetsinsats men när arbetet väl är klart så blir det en passiv inkomst genom att låta bokhandlare sälja boken åt dig. Publit är en bra plattform för att enkelt få ut en bok både på papper och digitalt.
  • Investera i aktier med hög utdelning. Generellt är aktier med hög utdelning en bra investering. Det ger en bra och trygg inkomst under lång tid.
  • Hyr ut din båt. En båt används oftast bara någon vecka per år. Låt andra hyra den när du själv inte använder den. Men det är viktigt att du kontrollerar med ditt försäkringsbolag att din försäkring täcker skador i samband med uthyrning.
  • Hur ut dina verktyg eller kapitalvaror. Renoverar man eller gör stora förändringar på sin tomt vill man gärna ha bra verktyg men kanske vill undvika att köpa dem för ett engångsjobb. Passa på att hyr ut dina prylar du inte använder dagligen och tjäna en hacka. Hyr ut på till exempel Hygglo.
passiv inkomst

Läs mer om passiva inkomster

Hyresinkomster – Så sänker du skatten på hyresinkomsterna

Aktieutdelning – Så här fungerar aktieutdelning i aktiebolag