ETF (Exchange Traded Fond) eller börshandlad fond är en typ av fond som är noterad på börsen och handlas som en vanlig aktie. Det betyder att du kan handla den i realtid med multipla affärer per dag till skillnad mot vanlig fondhandel. Även kursen är realtid och följer det underliggande indexet.

Det finns många typer av ETF:er men den vanligaste är knuten till någon form av index som till exempel OMX30, MSCI World Index och MSCI Europe Small Cap Index . Men det finns även ett stort antal andra typer.

  • Fonder med hävstång till exempel bear och bull som till exempel XACT BEAR 2 där hävstången är 2 gånger. Dessa är ofta baserade på ett index.
  • Råvarufonder
  • Fonder knutna till valuta
  • Strategier (till exempel fokus på utdelning eller småbolag)

Hur handlar jag ETF:er?

ETF Exchange Traded Fund

Det finns ett tusental olika börshandlade fonder i världen medan i Sverige är det betydligt ovanligare och några av dem har försvunnit då intresset minskat. Det finns ett fåtal aktörer på den svenska marknaden, både svenska och utländska som tillsammans noterat ett mindre antal fonder. Här är några av dem.

Xact

Xact ägs av Handelsbanken. De ger bland annat ut ett antal fonder med hävstång baserade på indexet OMX30. Men de har även strategi-fonder och råvarufond.

Läs mer om Xacts utbud

SpotR

SpotR ägs av SEB och har några ETF:er med både hävstång och utan baserade på OMX30.

Läs mer om SpotRs utbud

DWS

DWS ägs av Deutsche bank och har ett antal ETF:er på den svenska marknaden.

Vad kostar det att handla börshandlade fonder?

När du handlar en ETF så betalar du vanligtvis ett courtage hos din nätmäklare. Men du betalar även en årlig administrativ avgift till emittenten som kan liknas vid den vanliga förvaltningsavgiften för fonder. Dessutom kan spreaden, alltså skillnaden mellan köp och sälj vara en betydande kostnad.

Läs mer om ETF , fonder och andra placeringar

Fördelar och nackdelar med aktiefonder

Så fungerar investeringsfonder