Det finns massor att tänka på när du startar ett eget företag. Det mesta beror på vilken typ av bransch du vill starta företaget i men några beror även på vilken företagstyp du planerar att starta. Därför kan det vara viktigt att ta hjälp av en checklista baserad på den företagstyp du vill starta. Verksamt.se är en gemensam sajt för Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket där de samlar praktiskt information om hur man startar och driver ett företag. Här har vi samlat deras checklista starta eget företag för varje bolagstyp.

Checklista starta eget

Checklista starta eget företag

  1. Börja med att ta fram en affärsplan och en affärsidé för ditt företag.
  2. Analysera din bransch och vilka konkurrenter det finns.
  3. Skaffa ett startkapital och finansiering.
  4. Välj bolagsform som passar dina villkor och dina behov.
  5. Använd Verksamt.ses checklistor nedan för den bolagsform du valt.

Starta eget aktiebolag

Fördelen med aktiebolag är att flera personer kan vara delägare i aktiebolag. Ägarna är dessutom juridiska personer vilket ger dig ett skydd som privatperson. Aktiebolag är även bra då man har anställda i bolaget.

Här hittar du en checklista om du starta ett eget aktiebolag

Starta egen enskild firma

Enskild firma passar dig som driver företaget ensam. Det kräver inte så mycket kapital men å andra sidan är du ansvarig som privatperson för företags ekonomi.

Här hittar du en checklista om du startar enskild firma

Starta handelsbolags eller kommanditbolag

Handelsbolag passar om ni är flera personer som vill starta företag tillsammans men har ett begränsat kapital. Alla delägare är personligt ansvariga för företags ekonomi. I ett kommanditbolag är endast en person personligt ansvarig för ekonomin medan de andra delägarna endast riskerar de pengar de gått in med i företaget.

Verktyg för chefer och företagare

Här hittar du gratis verktyg för chefer och småföretagare

Kalkyler för småföretagare

Så beräknar du lön i enskild firma

Så beräknar du skatten i enskild firma