Betygsätt sidan

I en enskild firma har du, till skillnad mot ett aktiebolag, ingen lön i vanlig bemärkelse utan lön i enskild firma är lika med vinsten. I ett aktiebolag räknas du som anställd och har en helt vanlig lön. I en enskild firma finns ingen motsvarighet utan det är vinsten i företaget minus skatter som är pengarna du kan ta ut genom eget uttag från företagskontot. Dessa uttag påverkar inte det skattemässiga resultatet utan du betalar alltid skatt på hela din vinst, inte på enskilda uttag.

Bokföra egna uttag

När du vill göra ett eget uttag tar du ut pengarna från ditt företagskonto och bokför dem som eget uttag. Tänk på att det är viktigt att inte göra för stora uttag eftersom pengarna måste täcka skatt och sociala avgifter för firman. Det är extra viktigt de första åren att vara sparsam med egna uttag eftersom den preliminära skatten troligtvis skiljer sig stort från den verkliga skatten. Ett stort uttag kan även påverkar hur stora möjligheter man har till räntefördelning och expansionsfond.

Hur mycket kan jag ta ut som lön i enskild firma?

Det är svårt att beräkna hur mycket du kan ta ut i lön det första året. En tumregel är att spara undan minst 40 procent av vinsten till skatt. Men det är förstås mycket svårt att veta då inkomster och utgifter kan vara mycket oregelbundna i början. Efter ett par år brukar inkomsterna och utgifterna bli stabila och man betalar en preliminär skatt som gör det lättare att hålla reda hur stora uttag man kan göra.

Lön i enskild firma pengar

Lönekalkyler 

Här hittar du bra kalkyler för att beräkna uttag och lön i enskild firma.

Här kan du räkna ut hur mycket du måste fakturera för att få lönen du vill ha

Med lönekalkylatorn kan du beräkna ditt maximala uttag

Läs mer om skatt i enskild firma