Många amerikanska tech-aktier handlas på mycket höga nivåer och det kan krävas flera tusen svenska kronor för att köpa en enda aktie. Tesla handlades till exempel under 2021 för över 800 dollar, motsvarande 8 000 kronor. För att kunna komma åt dessa värdepapper kan man använda sig av fraktionshandel och helt enkelt köpa en del av en aktie för det belopp man önskar. Den här handelsmetoden är ovanlig i Sverige men är betydligt vanligare i USA.
Traditionell handel med aktier
I traditionell handel med aktier lägger man en köporder på börsen. Den ordern placeras i en orderbok som matchas mot säljordrar i samma värdepapper. När en köp- och säljorder matchas går affären igenom och det blir ett avslut. Aktien byter ägare.
Så här fungerar fraktionshandel i praktiken
I fraktionshandel behöver du inte fokusera på om du har råd att köpa aktien eller inte eftersom du själv väljer ett belopp att handla för. Du kan däremot behöva förhålla dig till eventuella minibelopp. Så här fungerar det i pratiken
- Du väljer att köpa aktien X för exempelvis 1000 kronor. Aktiens normala pris är 4000 kronor.
- Du kommer få ¼-dels aktie för det beloppet
- Aktien stiger till 6000 kronor
- Du väljer att sälja din ¼-dels aktie
- Du får nu 1500 kronor efter försäljningen och vinsten blir 500 kronor
Hur själva aktiemäklaren hanterar ordern kan vara olika. En del klumpar ihop fraktionerna till en hel aktie och placerar ordern på börsen medan andra samlar ihop fraktionsaffärerna under dagen och lägger en samlad order. I Sverige så kan idag enbart göra fraktionshandel hos nätmäklaren Aktieinvest.
Fördelar
- Du kan köpa aktier som du vanligtvis inte kan köpa
- Fraktionshandel kan innebära att du kan månadsspara i aktier
- Du kan enklare bygga upp en jämnt fördelas portfölj
Nackdelar med fraktionshandel
- Vid handel med små belopp kanske du inte undersöker bolaget du ska köpa lika noga
- Det kan vara svårt att flytta delar av en aktie mellan mäklare
- Du måste undersöka vilken rösträtt du har i bolaget