A-skattsedel har du normalt sett när du är anställd eller pensionär. Skattesedeln talar om vilken skattetabell som Skatteverket använder för att beräkna din skatt.

A-skatt

A-skatt eller anställningsskatt är den skatt som du betalar på lön från anställning eller pension. Det är den som betalar ut lön, pension eller annan skattepliktig ersättning som är ansvarig för att betala in skatten till Skatteverket.

Särskild A-skatt (SA-skatt)

Det finns fall där den avdragna skatten inte täcks av den förväntade slutliga skatten. Till exempel om en person gjord en preliminär självdeklaration. Då kan Skatteverket besluta om SA-skatt. Personen måste då själv göra inbetalningar av skatta, ofta varje månad.

Det här innehåller A-skattesedeln

a-skattsedel

A-skattsedel innehåller:

  • Ditt namn
  • Din folkbokföringsadress
  • Ditt personnummer
  • Ditt län du är folkbokförd i
  • Din kommun du är folkbokförd i
  • Din aktuella skattetabell

Hur kan A-skattesedeln användas?

Har du till exempel inkomster från annat håll eller bor i en annan kommun än företaget är placerat i kanske du får en felaktig skatt dragen från din lön. Företaget känner helt enkelt inte till vilken skattetabell som du tillhör. Då kan du beställa en skattsedel från Skatteverket som en PDF eller få den hemskickad via brev. Den kan du sedan lämna in till din arbetsgivare så att de kan dra rätt skatt på din lön.

Andra typer av skattsedlar

F-skatt

Driver du egen firma har du oftast F-skatt. Det betyder att du själv är ansvarig för att betala in skatt och social avgifter.

FA-Skatt

Många driver både eget företag och har anställning. Då har du så kallad FA-skatt.

Läs mer om A-skattsedel och skatt för privatpersoner

Sänk skatten med jobbskatteavdraget

Så sänker du F-skatten