Källa: Pixabay

Aktiesparande har länge utgjort en populär investeringsform och då och då nås vi av andras framgångssagor om hur de lyckats tjänat en rejäl slant genom smarta investeringar. Det man dock inte får glömma är att aktiesparande kräver mycket research och tålamod och att det även kan vara väldigt riskabelt. För den som läser på och blir insatt i ämnet finns det dock oändliga möjligheter.

Allt börjar med research

Precis som med alla andra investeringar kräver aktieinvestering att du gör research och läser på för att förstå vilka aktier och vilken portfölj som är bäst för just dig. Olika aktier förknippas med olika risker och avkastningar, och vissa kräver noggrannare övervakning än andra. Olika strategier kan därför lämpa sig bättre än andra tills man förstått hur det fungerar och blivit varm i kläderna. För den som tycker det kan kännas svårt att komma igång finns det en mängd information tillgänglig på nätet. Det finns även sociala handelsnätverk och plattformar för att göra investeringar online där man som användare enkelt kan registrera sig utan kostnad. Etoro är till exempel en populär plattform där användaren kan öva på ett virtuellt konto samt hitta andra handlare att inspireras av och kopiera deras inköp i realtid. Alla dessa metoder gör att man med tiden utvecklar en större förståelse för aktiemarknaden hittar en bra strategi som man känner sig bekväm med.

De första stegen

Källa: Pixabay

Något som är viktigt att ha i åtanke är att aktier är värdepapper som styrs av framtida förväntningar. Detta för med sig en risk, som kan variera beroende på ditt aktieval, och det är just denna risk du blir kompenserad för. En aktie är som en ägarandel i ett bolag, och avkastningen vi får från en aktie beror således på huruvida priset på aktien stiger eller ej samt om företaget har aktieutdelningar där de betalar ut en del av sin vinst. För att komma igång med aktiesparande måste du ha ett aktiekonto, som alltså skiljer sig från ett vanligt konto och som även möjliggör aktieköp online. Det är viktigt att läsa på om de olika aktierna du funderar på att köpa, och ett bra sätt att börja är att investera i företag som du förstår. På så sätt är det enklare att kunna förutse marknadssvängningarna och bedöma utsikterna. Ta del av kvartalsrapporter för att leta efter mönster och läs nyheterna för att se om det finns framtida händelser som kan komma att påverka branschen. Tänk även på att sprida risken genom att inte investera allt i samma aktie och i samma bransch. Slutligen är en bra tumregel att endast investera pengar du har råd att förlora.

Allt hänger samman

Källa: Pixabay

Aktiemarknaden kan vara extremt volatil och även om USA sitter på de värsta skräckexemplen då det kommer till börskrascher, har vi även sett dem här i Sverige. Mellan 2000 och 2002 rasade den svenska börsen med 73% vilket ledde till att många förlorade nästan hela sitt sparkapital. Även om dessa drastiska ras inte sker alltför ofta händer det då och då att börsen dyker av oförutsedda anledningar. Tidigare i år kunde vi till exempel se ett av årets värsta ras när OMXS-indexet i Stockholm sjönk med 2,5 % vilket är en av de största nedgångarna på en dag. En av anledningarna bakom var svaga konjunkturssignaler från USA som sett låga siffror för tillverknings- och bilindustrin, vilket i sin tur ledde till osäkerhet och nedgång på både Wall Street och de stora Asienbörserna. För att förstå hur aktiemarknaden fungerar i Sverige måste man med andra ord förstå hur världen, och inte minst världsekonomin i övrigt hänger samman. Inga händelser sker isolerade i ett vacuum, utan påverkar ofta varandra likt en dominoeffekt. Detta pekar än en gång på vikten att sätta sig in i aktiemarknaden och världsekonomin samt att göra research innan man påbörjar sitt aktiesparande.

Det finns med andra ord mängder av möjligheter för den som är sugen att börja aktiespara. Huvudregeln är som sagt att göra research, förstå vad en aktie är och hur marknaden fungerar. Nästa steg är att fundera på vilken typ av aktier och portföljsammansättning som passar just i ens eget fall och därefter läsa på ytterligare om dessa specifika investeringar. Det finns mängder av information online som man kan ta del av samt handelsplattformar och olika verktyg för den som känner sig osäker. Håller man sig au jour och spelar sina kort rätt är detta inte bara ett spännande sätt att tjäna pengar på, utan även en intressant inblick i hur omvärlden och företag fungerar.