Att få sina besparingar att växa är inte det lättaste. Om du har kommit över en större summa pengar, antingen genom ett arv eller en lottovinst, vill du förvalta dem på ett bra sätt. 

Det finns som tur är flera olika sätt att investera sina pengar. Vilket som är bäst är upp till var och en att bestämma.   

Spara i aktier och fonder

(Källa: Unsplash)

Aktier och fonder är två av de vanligaste sätten att få investeringar att växa. Om du väljer att investera i fonder placerar du dina pengar i flera olika aktier. Dessa sköts i sin tur av olika förvaltare som flyttar runt aktierna åt dig. 

Om du väljer att investera i aktier investerar du i specifika bolag. Det här kan du göra på egen hand eller genom förvaltningsföretag. Aktier tenderar att ha en större avkastning på kortare tid, medan fondinvesteringen tenderar att växa över en längre tid. 

Investera i bostäder

De flesta som kommer över stora summor pengar väljer att investera dem i bostäder. De betalar av sina bostadslån och renoverar sina hem. Det är heller inte ovanligt att det investeras i ett helt nytt boende. Du tjänar däremot inte pengar på din bostad förrän du säljer den och det är viktigt att du inte betalar för mycket i inköpspris om du vill gå med vinst.

Starta egna företag och förvaltningsfonder

En annan vanlig investering är att använda delar av ett kapital för att starta nya verksamheter. Irländaren Peter Lavery använde sin lottovinst på 100 miljoner kronor för att starta upp ett eget whiskydestilleri i Belfast. Det här projektet lockade även andra investerare och Cooley Distillerys blev en succé. Det är idag mest känt för whiskysorten Danny Boy. Andra lottovinnare, såsom Louise White och Brad Duke, valde att starta egna förvaltningsfonder för att få pengarna att växa. 

De flesta tror att lottovinnare väljer att spendera sina vinster på ren lyx, men när summan uppgår i flera hundra miljoner är det många som väljer att göra något mer med den. White och Dukes vinster uppgick till 210 respektive 220 miljoner dollar och vanns på det amerikanska lotteriet PowerBall. Det lotteriet, samt Eurojackpot och MegaMillions, har blivit populära i Sverige. Lottoland tillhandahåller vadhållning på dessa lotterier och många fler. De betyder att spelaren inte spelar på det faktiska lotteriet, utan bettar på vilka nummer som kommer att dras. Vinsterna är däremot lika stora, men istället för att jackpotten betalas ut av lotteriet kommer den att betalas ut av operatören bakom lottobettingen.

lotteri
Källa: Unsplash

Misstag att undvika

Det finns bra och dåliga sätt att investera. Ett vanligt misstag många gör är att investera för aggressivt samtidigt som de har alldeles för lite tålamod. Satsa inte allt på en och samma fond eller aktie. Sprida ut dina investeringar och låt dem ta tid. Det är få som blir miljonärer på aktier och fonder på en dag. Tänk också på att göra dina egna val och efterforskningar. 

Välj en investeringsform som passar dig. Även om du bör lyssna på förslag, råd och tips ska du alltid göra det som känns bäst för dig.