CFC-bolag. Ägare av bolag i lågskatteländer kan under vissa förutsättningar beskattas för sin inkomst i Sverige. [39a kap IL].
- Som villkor gäller att ägandet är minst 25 procent av rösterna eller kapitalet. Även indirekt ägande ska räknas.
- Ett bolag anses lågbeskattat om skatten är lägre än 55 procent av vad den skulle ha blivit om den hade beskattats i Sverige eller för närvarande lägre än 15,4 procent. Det gäller också vissa särregler för hur inkomsten då får beräknas. Utländska företag med hemvist i skatteavtalsländer är undantagna, dock med vissa särskilt uppräknade undantag.
CFC-bolag
CFC-bolag står för Controlled Foreign Company och flertalet länder har någon form av regler för att förhindra att bolag bildas i lågskatteländer och därmed också flyttar över inkomster till sådan bolag. Regeln gäller också för utländska företag som bildar en filial i ett lågskatteland. [39a kap. 9 § IL]
En fråga som har diskuterats är vad som gäller mellan länder inom EES-området. Strider reglerna mot den fria etableringsrätten eller mot rätten till fria kapitalrörelser? EG-domstolen anser att man ska svara Ja på frågan om det är fråga om renodlade skatteupplägg i syfte att nyttja en lägre skattesats.
Regeringsrätten har ansett att reglerna för CFC-bolag har företräde framför ingågna skatteavtal. (RÅ 2008 ref 24). EG-domstolen har lämnat sin syn på frågan genom en dom som avsåg det engelska bolaget Cadbury Schweppes plc (C-196/04). Av det skälet likabehandlas företag som är hemmahörande inom EES även om bolagsskattesattsen är lägre än 15,4 procent. I gengäld uppställs kravet att delägaren kan visa att den utländska juridiska personen, i den stat där den hör hemma, utgör en verklig etablering från vilken en affärsmässigt motiverad verksamhet bedrivs. [39a kap 7a § IL] Vidare har skett vissa ändringar i den bilaga med detaljbestämmelser för vissa länder, såsom har skett för Cypern och Nederländerna. [bilaga 39a kap 7a § IL][Se prop 2007/08:16]
Skatteverket anser även att ett CFC-bolag kan vara ett fåmansföretag (se Skatteverkets ställningstagande 2007-04-05, dnr 131 159250-07/111).