medieträning

Förr i tiden var medieträning något ovanligt och pratade man om det var det oftast i samband med politiker. Men för chefer idag ser det annorlunda ut. Allt fler behöver möta media och press för att tala om bolaget och det lönar sig att vara förberedd. Här nedan får du 5 råd som hjälper dig att sköta en del av medieträningen själv.

Medieträning – 5 råd när du möter press och media

Här är de fem viktigaste punkterna du ska tänka på innan intervjun.

  1. Ge dig själv tid och be att få ringa upp
  2. Be att få bakgrunden till intervjun
  3. Förbered dina budskap
  4. Var alltid ärlig och tala sanning
  5. Läs alltid dina citat innan de publiceras

Ge dig själv tid och be att få ringa upp

Blir du uppringd av en journalist? I så fall ska du be att få ringa upp senare så har du möjlighet att förbereda dig. Men ring alltid tillbaka om du lovat att göra det. Försök att visa att du är tillgänglig även om du inte kan svara på några frågor just nu. En intervju är både ett givande och tagande. Du får ju möjligheten att nå ut med ditt företag och budskap.

Be att få bakgrunden till intervjun

Varför vill journalisten just intervjua dig? Be då att få frågor i förväg för att kunna förbereda svaren.  Ska du bli fotograferad eller filmad?

Förbered dina budskap

Tänk igenom vilket budskap du vill förmedla. Skriv svar på frågorna i förväg och låt någon granska dem i förväg. Finns redan en kommunikationsplan för budskapet så använd den.

Var alltid ärlig och tala sanning

Tala alltid sanning och ljug inte. Då är det bättre att låta bli att svara på frågan än att ljuga. Säg till exempel att du inte har något svar eller be att få återkomma. Be gärna intervjuaren att förtydliga frågan om du är osäker.

Be att få läsa citat innan de publiceras

En viktig del inom medieträning är att alltid läsa dina citat efter intervjun. Om du känner att du blivit felciterad så påpeka det men gå inte in i detaljer. Är det något du saknar som inte kom med? Då kan du föreslå kompletteringar till intervjun i efterhand.

Retorik som en del i din medieträning

5 retoriska tips

Fler verktyg för chefer och ledare

Här hittar du fler gratis verktyg för chefer 

Gratis mallar och dokument för företaget

Gratis avtalsmallar och dokument för företaget