Under 2021 så kom det en ny aktör som pressar ner elpriserna som fått stor uppmärksamhet. Hos de kan du byta elbolag och välja bland deras exklusivt framförhandlade elpriser. Något som är viktigt med tanke på att själva elen säljs för en dyr peng till att börja med. Gör man en analys av styrkeförhållandena så verkar det som att några få elbolag bestämmer elpriserna som de mer försäljningsorienterade firmorna får förhålla sig till.

GlödlampaVad är billig el

Vad kan du göra som elkund för att sänka ditt elpris? Jämför elavtal – Elbyte.se är tjänsten som du ska använda för att sänka ditt elpris. De har prisgaranti på fasta elavtal hos sitt toppbolag. Även på rörlig el använder de sig av timpris på el som visat sig vara bäst om man inte är storförbrukare av el när andra kommit hem från jobbet. Dessa två alternativ är de bästa för att komma ner i elpris.

Energispartips

Nu när det mesta blivit dyrt i Sverige så får man lämna sötebrödsdagarna och öka intaget av knäckebröd och stänga av spisen. Varför inte dra på sig en vinterjacka inomhus och stänga av elementen? Nej men förhoppningsvis kan vi komma tillbaka till mer effektiv energiförbrukning.

Miljövänlig el

Förnybart! Vem säger nej till det? Förnybar el har också sina baksidor om man tänker efter. Fågellivet kan förstöras genom vindkraftverk och de kanske inte är så fagra för ögat att titta på. Sen om man ser till vattenkraft så kan de ju förstöra laxklättring eller andra fiskars habitat. Varför satsas det mer här än på kärnkraft då? Och varför säger vissa av våra politiker att kärnkraftsel är dyr el? Kärnkraft har inte fått investeringar och underhåll på samma sätt längre och grön el får substitut så det blir som att jämföra äpplen med päron.

Kärnkraften – en het debatterad fråga

Vi har ju i Sverige på 80-talet folkomröstat och med en liten marginal bestämt att vi inte ska ha kärnkraftverk. Hur är detta då ens ett diskussionsämne idag? Varför inte göra som i Tyskland och bara stänga av allt. Den industri vi byggt upp har varit beroende av billig el som kommit från kärnkraft. Om vi nu alla ska köra elbilar så behöver vi detta energislag även framöver. Stora skillnaden på kärnkraft och grön el är att den går att bestämma varje sekund. Det får en att undra om miljövänlig el varit ett sätt att driva upp elpriserna och göra fina vinster.