7 goda vanor (The 7 Habits of Highly Effective People) är en bok som publicerades redan 1989 av Stephen Covey. Boken är tänkt att hjälpa dig att bli en mer effektiv och planera sitt liv bättre genom sju grundläggande principer.

Här är en sammanfattning av 7 goda vanor.

7 goda vanor för effektiva människor
7 goda vanor

  1. Var proaktiv
  2. Börja med att ha slutet i tanken
  3. Börja alltid med det viktigaste först
  4. Hitta alltid på en lösning som gynnar alla
  5. Börja alltid med att förstå, för sedan bli förstådd
  6. Hitta synergier och samarbeta
  7. Vässa dig själv konstant

Var proaktiv

I 7 goda vanor ska man inte låta sina gener, vädret, dina föräldrar eller din situation påverka hur du presterar i vardagen. Det är du som styr och har kontroll över ditt liv och dina handlingar. Låt aldrig externa faktorer påverka dig hur du känner dig.

Börja med att ha slutet i tanken

Vart vill du nå och är du på rätt väg dit? Börja med att tänka på ditt mål, då är det lättare att se om den vägen du är på är rätt. Om inte så kanske du bör välja en annan väg för att uppnå dina mål.

Börja alltid med det viktigaste först

Prioritera utifrån din egen lista för att uppnå dina mål. Genom att vara proaktiv och ha ett slutmål i tanken så kan du enkelt sätta en prioritering. Börja alltid med det viktigaste först.

Hitta alltid på en lösning som gynnar alla

Många tänker att finns det en vinnare så måste det finnas en förlorare. Men för det mesta är en win-win-situation den optimala lösningen. Alltså där alla partner vinner utan att det finns en förlorare. Sträva alltid efter vinna-vinna.

Börja alltid med att förstå, för sedan bli förstådd

Du kanske har hört att man ska lyssna 80% och prata 20%. I 7 goda vanor ska man ta för vana att lyssna och försök förstå istället för att lyssna för att kunna ge en replik tillbaka. Skillnaden är stor och kräver mer än att man bara hör den man kommunicerar med. Du ska också förstå och känna med personen.

Hitta synergier och samarbeta

Genom att kombinera flera människors egenheter och kunskaper kan man skapa synergier och samarbeten för att uppnå mål som tidigare inte var möjliga. Se alltså skillnaderna mellan er som en fördel och inte ett hinder.

Vässa dig själv konstant

Ta hand om dig själv, både fysiskt och mentalt. Se till att du äter hälsosamt, rör på dig och tar dig tid att koppla av. Men se även till att utbilda dig och träffa vänner för att få ett nytt perspektiv på livet.

Fler verktyg för om 7 goda vanor och annan personlig utveckling

Planera ditt liv med en kanban-tavla

Vässa dina medarbetare med coachande samtal