I dagens moderna samhälle, där vi alla jobbar hårt för att kunna ha en så bra livskvalitet som möjligt, har vi ibland behovet att unna oss det där lilla extra. Vid andra tillfället kanske det kommer en oväntad utgift vi inte hade planerat för i budgeten, som ett veterinärbesök eller en akut visit till tandläkaren. Vi svenskar har inga problem med att låna pengar, enligt SCB ligger endast danskarna före oss i den europeiska låneligan.

Olika typer av lån

Att svenskarna har en hög belåningsgrad är inget dåligt tecken, tvärtom visar det på att vi har råd att köpa de produkter vi vill ha och att investera. 

Bolån till att köpa en bostad är något som de flesta måste ansöka om någon gång i livet, och det brukar vara det största lånet vi tar. Likaså någon typ av privatlån (kallas även blancolån) utan säkerhet för att kanske köpa en bil eller en båt hör till vanligheterna. Bil- eller båtlån som det ofta annonseras om är i själva verket privatlån där man ibland kan använda fordonet som säkerhet för en lägre ränta.

Många ber om så kallade smslån, snabblån eller mikrolån som de senare betalar tillbaka så fort lönen har kommit in på kontot. Dessa lån är bra när man behöver pengar snabbt, och tack vare den stora konkurrensen som råder mellan långivarna kan man få bra villkor – t o m utan ränta. Vissa erbjuder utbetalningar på lån dygnet runt, vilket kan vara en räddare i nöden i akutfall.

Vad du ska tänka på innan du lånar 

  • Det första du ska tänka på när du lånar är om det verkligen är nödvändigt. Ett lån är inte gratis, och du måste betala tillbaka det du lånat – därför är det viktigt att du är säker på att det verkligen är värt den kostnaden.
  • Den andra viktiga frågan är såklart om din ekonomi klarar av att betala tillbaka lånet. Konsumtionslånen ökar, men det är bara en bra nyhet så länge folk lånar inom sina möjligheter och inte skuldsätter sig. Gör en budget för att vara på den säkra sidan.
  • När du vet att ett lån är den bästa lösningen bör du jämföra olika långivare för att alltid få de bästa villkoren. Det kan skilja mycket mellan de olika aktörerna på marknaden, antagligen mer än du tror. Använd dig av en jämförelsesajt där du får många olika erbjudanden på ett par minuter genom en enda kreditupplysning.
  • Jämför alltid den effektiva räntan. Som vi tidigare nämnde finns det långivare som erbjuder lån utan ränta, men det betyder sällan att det är gratis. Det kan finnas dyra extra kostnader som uppläggningsavgift eller aviavgifter. Den effektiva räntan visar lånets totala kostnad med samtliga utgifter inkluderade.