Många svenskar har en ekonomi som kan vara svår att få att gå ihop. Inte så sällan kan man behöva vända och vrida på varje krona för att klara av månadens alla utgifter. 

För många så kan det också kännas tufft att be om hjälp från anhöriga eller bekanta när ekonomin är som allra värst. Ett snabblån utan uc kan för många med låg kreditvärdighet och med en eller flera betalningsanmärkningar här vara räddaren i nöden.

Även om ett snabblån alltid bör ses som en snabb lösning på en temporär akut situation som hastigt uppstått i ens vardag så behöver man som alltid vara på det klara med att lånet är absolut nödvändigt och att man kommer att ha råd att betala av lånet när det väl är tid för det.

Då den enes situation heller aldrig är den andres lik så kan det också vara svårt att ge specifika exempel på när just ett snabblån kan passar bra. Det har dock visat sig att allt från akuta tandläkarbesök till att bilen eller glasögonen går sönder är sådana akuta tillfällen som kan uppstå och när ett lån kan vara absolut nödvändigt.

När många svenskar även lever med små marginaler i sin privatekonomi så är det heller inte ovanligt att en plötslig utgift på endast några få hundralappar eller upp till någon tusenlapp kan göra att månadens budget inte kommer att gå ihop.

Att det inte är en långsiktig lösning med att ansöka om lån i tid och otid säger även sig självt. Här är det viktigt att man som privatperson tar ansvar för sin privatekonomi och ser över vad man själv kan göra för att få en stabil ekonomi även över sikt.

Några snabba tips för en förbättrad privatekonomi

  • För att få bättre kontroll på sina utgifter och inkomster, gör upp en ärlig månadsbudget. Här kan det vara bra att spara kvitton på utgifter för mat, restaurangbesök och spontana inköp så att ens budget stämmer överens med verkligheten. Har man ingen erfarenhet av att göra månadsbudget så finns gratis hjälp att få via Konsumentverkets budgetkalkyl.
  • Det är inte ovanligt att många svenskar har flera lån hos olika banker och långivare. Om man har möjligheten att samla sina lån hos en enda långivare till en lägre effektiv räntekostnad än vad man har på sina befintliga lån så är detta i stort sett alltid en god idé.
  • Se över vad som kan sparas in pengar på månadsvis i allt från att välja ett fördelaktigt el-, internet- och mobilabonnemang. Att spara pengar på att sluta röka, snusa och att gå eller cykla till jobbet är också klassiska sätt att spara pengar på, bonusen med dessa tips är också att det ger en förbättrad hälsa.
  • Utöver att se över vad man kan spara pengar på så behöver man även se över vad man kan göra för att öka sina månadsinkomster. Allt från en ny löneförhandling med chefen, till att byta arbete eller att söka sig ett extrajobb ger också välbehövligt extra klirr i kassan.