Allt fler svenskar väljer att låna pengar enligt studier av SCB, fastän att vi i genomsnitt spenderar mindre pengar på grund av den pågående corona pandemin. Under de senaste fem åren har lån som tas ut utan säkerhet, alltså konsumtionslån ökat från 180 till 260 miljarder kronor, alltså 44 %.

Vad är ett konsumtionslån? Alla lån som inte är bolån kallas konsumtionslån så det är en väldigt bred term. Nackdelen med dessa lån är att räntan är högre än bolån då banken inte har någon slags säkerhet, eller i de tillfällen där de finns är säkerheten väldigt liten.

  • Konsumptionslån har ökat med 44 % de senaste 5 åren
  • Högre ränta än bolån
  • Konsumptionslån är alla lån som inte är bolån

Låna genom en lånförmedlare

En stark rekommendation för dig som vill ha ett billigare lån är att använda dig av en låneförmedlare. Det finns många olika låneförmedlare där ute och deras jobb är att hitta det bästa lånet med lägst ränta för just dig.

Anledningen till att en låneförmedlare är så effektiv är för att långivarna tävlar med varandra för att erbjuda dig lägst ränta och de bästa villkoren. Det betyder att alla vinner på det. Banken med de bästa villkoren får en ny låntagare som är nöjd med sin ränta, vilket gör banken nöjda för låg ränta är bättre än ingen ränta.

Låneförmedlare är även väldigt bra på att upplysa besökarna vilka regler och villkor som gäller. Låneförmedlare propsar aldrig på personer med ostabil eller svag ekonomi att ta lån. Det är enligt svenska regler runt marknadsföring av lån. De är också väldigt tydliga med ränta och villkor för varje lån, oavsett lånetyp.

Låneförmedlarena har alltid en väldigt tydlig och klar lista över de billigaste långivarna. De brukar vara väldigt noga med vilka långivare de väljer att visa på sin hemsida. En låneförmedlare med dåliga långivare är en dålig låneförmedlare, så det är ganska förståeligt varför de är så noga.

Faktorer som påverkar ränta och villkor

Det finns många faktorer som spelar in i hur bra lånevillkor och låg ränta du kan få. Något som många banker kollar är om du har ett stabilt jobb och hur länge du har haft det. Det betyder att du har högre chans att få ett bra lån om du har ett fast jobb där du har arbetat i flera år.

Det är även viktigt att inte ha några betalningsanmärkningar, just betalningsanmärkningar är ett stort varningstecken för de flesta långivare. De föredrar även att låna ut till de som har så absolut få kreditupplysningar från UC som möjligt.

En annan viktig faktor är att ha så få småkrediter som möjligt. Om långivaren märker att du har många småkrediter är det hög chans att de inte vill låna ut några pengar. Långivare brukar inte tycka om att du har flera kreditkort eller kontokrediter.

Om du har tre kreditkort med gränser på 150 000 kronor betyder det att du när som helst kan låna 450 000 kronor. Det är en osäkerhet banker inte gillar. Om du äger en bostad med ett övervärde är det även ett bra tecken för banken. De föredrar låntagare i bostäder värda mer än lånet.

Vad är skillnaden mellan ett billigt och dyrt lån?

Billiga lån brukar oftast ställa mycket högre krav på dig som låntagare. Du måste nästan alltid ha ett fast och välbetalt jobb, inte en enda betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden. Räntan på ett högskostnadskredit, eller SMS-lån är oftast runt 39 %.

Det betyder att på ett lån av 1 000 kronor behöver du betala tillbaka hela 1 390 kronor. Det är avsevärt dyrare jämfört med ett privatlån, med en medianränta på runt 6 %. Det betyder att samma lån på 1 000 kronor efter ränta hade bara kostat dig 1 060 kronor om du hade valt ett privatlån.

Du kan läsa mer på Privatlån24.se.