Snabblån är en typ av finansiellt alternativ som erbjuder snabb finansiering för personer i nöd och kan användas. Dessa lån, som är utan säkerhet och har en kortare återbetalningstid än traditionella lån, kan vara mycket riskfyllda eftersom de erbjuder mindre belopp. Snabblån ökar dock i popularitet bland svenska konsumenter.

Dessa kortfristiga lån är utformade för att hjälpa individer att betala för små, oväntade utgifter. Beloppen ligger vanligtvis mellan 5 000 och några tusen kronor. Dessa lån är lätta att få och kan till och med godkännas via SMS. Räntorna är dock oftast högre än andra kreditformer, men detta är lån människor i behov av snabba pengar. Det finns smslån som beviljar alla, och för alla olika behov.

Ett snabblån måste betalas tillbaka inom 30 dagar. Vissa långivare erbjuder dock mer flexibilitet. Extra avgifter kan tillkomma om du inte har medel för att betala tillbaka lånet i tid. Detta kan göra det mycket svårt att betala tillbaka snabblån.

Även om dessa kortfristiga lån har högre ränta och kan verka riskabla ser vi ett växande intresse från svenska konsumenter för dem. Varför sker detta?

Blixtsnabb finansiering

Snabblån blir allt mer populära eftersom de kan fås snabbt. En ansökan om snabblån tar oftast bara några minuter. Långivaren godkänner din ansökan och betalar dig inom några minuter. Många långivare erbjuder lån på helgerna. Om du har en nödsituation på fredagskvällen behöver du inte vänta till måndag.

Den blixtsnabba finansieringen är inte alltid en positiv sak. Dessa lån blir allt mer populära på grund av deras blixtsnabba finansiering. Även de som inte har några ekonomiska resurser kan fortfarande betala tillbaka lånet på förfallodagen. Dessa personer kan få stora skulder om de tar ett snabblån.

Det är lätt att bli godkänd

En anledning till att snabblånen har ökat i popularitet bland svenska konsumenter är att de är lätta att få godkänt. De är inte lika svåra att få som traditionella banklån. Även om ingen långivare accepterar skulder med Kronofogdens är det ofta inget problem om låntagaren har en betalningshistorik. En fast inkomst är inte nödvändig så länge låntagaren har tillräckligt med kapital för att betala tillbaka lånet.

Även om snabblån kan vara fördelaktiga i vissa fall finns det nackdelar. En av nackdelarna med små lån och krediter är att de kan skada din kreditvärdighet vilket kan leda till lägre framtida lånegodkännanden. Eftersom dessa lån inte kräver någon kreditupplysning från Svensk information är det lämpligt att försöka hitta ett lån som inte kräver en UC.

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Många företag använder sig av den. Alltför många anmärkningar hos UC kan påverka dina framtida lånealternativ, något som många låntagare helst undviker.

Sammanfattning av för- och nackdelar

Fördelar:

  • Snabb utbetalning
  • Låntagarna är vanligtvis inte alltför krävande
  • Det finns många långivare att välja mellan

Nackdelar:

  • Kreditvärdigheten kan skadas av många små lån.
  • Om du inte betalar tillbaka ditt lån i tid riskerar du att hamna i skuld.
  • Mycket höga räntor är vanliga för små lån med korta återbetalningstider.

Hur du kommer på fötter

Det är nu rätt tid att beskriva det lån du ansöker om. Du hittar det lån som bäst passar dina behov och din situation genom att fastställa hur mycket du har råd med. Ett billån är ett bra alternativ om du behöver ett större belopp för att köpa ett fordon. Ett konsolideringslån är ett lån som kan användas för att konsolidera alla dina befintliga lån och kreditkort. Ett privatlån kan vara mer lämpligt om beloppet är mindre, till exempel några tusen pund.