Har man betalningsanmärkningar registrerade kan det finnas chans att få lån beviljade, även om det är generellt svårare än utan några anmärkningar. Det är dock viktigt att försäkra sig om att man är kapabel att kunna återbetala och om man verkligen behöver ta på sig en ny skuld.

Oavsett vilka skulder och krediter man tar på sig, så är det alltid en god idé att verkligen tänka igenom om det är värt det. Idag kan det vara enklare att få ett lån, men vissa lån kan snabbt leda till en onödig utgift. Först och främst ska ens budget vara tillräckligt hållbar för att man ska kunna betala tillbaka de pengar man har lånat.

Idag finns det massvis av olika snabblån, som är mycket lättare att få beviljade än många andra typer av lån, exempelvis bolån eller privatlån med säkerhet. Däremot tillkommer ofta högre ränta och extra kostnader samt att lånet ofta ska återbetalas på så kort tid som en eller några enstaka månader. 

Sätt att förbättra sina chanser

Vill man skapa bättre möjligheter till att få ett lån så ska man först och främst försöka öka sina inkomster, men det finns andra sätt att förbättra sina chanser till ett lån. Det är t.ex. större chans att få ett lån om man kan uppge en säkerhet, till exempel att använda sig av en medsökande med bättre kreditvärdighet. Ansvaret för återbetalning läggs då allra främst på en själv, men om man skulle få problem med att betala, så får personen som står som medsökande istället stå för återbetalningen.

Det kan även vara möjligt att uppge en värdefull egendom som säkerhet, där värdet ska vara i nivå med storleken på det lån man vill ha. Om du exempelvis vill låna pengar till en bil, så kan du välja att lämna den bilen som pant. Skulle det bli problem med återbetalningar, så har långivaren rätt att ta bilen från dig för att likvidera din skuld.

Betalningsanmärkningar och Kronofogdemyndigheten 

Det kan vara möjligt att få lån med betalningsanmärkning, men det finns en del faktorer att ta med i beräkningarna innan man beslutar sig för att ta på sig mer skulder. Till exempel om det går så långt att kronofogdemyndigheten tar över ens skulder.

Betalningsanmärkningar kan innebära att man har varit sen med en eller flera återbetalningar och är per definition inte detsamma som att ha ett skuldkonto hos Kronofogdemyndigheten. Med skuldkonto hos Kronofogdemyndigheten blir det väldigt svårt att kunna låna pengar, även om både den registrerade skulden och lånet man önskar få är mindre summor.

Ens kreditvärdighet blir lägre med betalningsanmärkningar som till slut har hamnat hos Kronofogdemyndigheten, då man inte anses vara tillräckligt betrodd med att ha koll på sin privatekonomi och därmed inte kunna betala tillbaka sin skuld. Dessutom kan Kronofogden göra en så kallad löneutmätning, som leder till att ens ekonomi bestäms till existensminimum, för att man ska återbetala på så kort tid som möjligt.