Oavsett om du står i färd att ta ditt första lån någonsin, eller om du har tidigare erfarenhet, finns det en del saker som är bra att ta med i beräkningarna innan du skriver under din låneansökan. 

Innan du överväger att ta ett lån rekommenderar vi alltid att du ska undersöka andra möjligheter – behöver du pengarna just nu eller kan du vänta tills lönen kommer in på kontot? Om det är ett större lån det handlar om, t.ex. ett bolån eller ett lån till en bil, är det bra att se över dina besparingar för att aldrig låna mer än nödvändigt.

Innan du lånar

Något vi alltid bör göra, oavsett om vi funderar på att ta ett lån eller inte, är att se till att ha så bra kreditvärdighet som möjligt. Ju bättre kreditvärdighet vi har, desto bättre villkor kommer långivarna att erbjuda oss och vice versa. Om du har ekonomiska problem sen tidigare och behöver hjälp med att hantera dina skulder rekommenderar vi att du läser en guide om lån trots skuld hos Kronofogden.

En annan sak som är ovärderlig innan man lånar är att jämföra de olika långivarna som finns på marknaden och villkoren som de erbjuder oss. Det bästa sättet att göra detta brukar vara genom en jämförelsesajt, eftersom du där kan få erbjudanden från upp till 40 olika långivare med bara en enda kreditupplysning. Var speciellt uppmärksam på det som kallas för den effektiva räntan, den ger dig nämligen uppgifter om lånets totalkostnad.

Bra tips när du lånar

  • Välj lånets löptid med omsorg. Å ena sidan håller du lånets kostnader nere om du betalar tillbaka lånet snabbt, men du måste vara väldigt realistisk med att kunna hålla dig till avbetalningsplanen. Om du halkar efter med betalningarna kan det bli en dyr historia, och det kan även leda till framtida ekonomiska problem.
  • Gör upp en ärlig och realistisk budget för att vara säker på att din ekonomi klarar av att betala tillbaka på lånet varje månad. Räkna bara med säkra inkomster, aldrig med extra pengar du hoppas kunna tjäna. Utgifterna kan du däremot gärna överdriva lite, på så vis kommer du att ha lite större marginaler. 
  • Glöm aldrig att ett lån kostar pengar. Därför bör du aldrig låna mer pengar än du verkligen behöver, och endast när det inte finns några andra alternativ. Det är aldrig en bra idé att låna pengar för att betala av andra lån eller räkningar, om du märker att din ekonomi har hamnat i en negativ spiral kan du ansöka om gratis ekonomisk rådgivning hos din kommun.
  • Ifall du har många lån och krediter kommer du med största säkerhet att komma billigare undan med ett så kallat samlingslån, där du alltså samlar alla lån i en och samma kredit. Därmed blir tilläggsavgifterna lägre, och det är lättare att hålla koll på utgifterna.