För många är ett bostadsköp det enskilt största köpet en gör under livet. Enligt Boupplysningen finns det fördelar såväl med att hyra som att köpa en bostad. När det gäller det tidigare alternativet lämpar det sig för den som har en något mer begränsad ekonomisk situation och som kanske inte vill binda upp sig under en längre tidsperiod. En rad bekvämligheter kommer nämligen med ett hyreskontrakt – du slipper bekosta underhåll och renoveringar som görs i din fastighet då det är upp till hyresvärden att ansvara för bägge. Förutsatt att du har förmånen att få ett förstahandskontrakt är det dessutom i regel billigare att hyra och du kan även säga upp ditt kontrakt med kortare och enklare varsel. Anledningen till att de som kan väljer att köpa sin bostad är också många. Friheten i att äga sitt eget boende är stor när det gäller reparationer och ändringar. I storstäderna där det är ont om prisvänliga förstahandskontrakt på hyresobjekt kan det även innebära en lägre månadskostnad (inräknat amortering och ränta) att investera i en bostadsrätt. Har du tur och köper i ett attraktivt område är det dessutom stor chans att din bostad ökar i värde över tid så att du sedermera kan sälja den med vinst och köpa något större eller dyrare. I den här artikeln tar vi upp ett antal punkter som är bra att tänka på vid ditt första bostadsköp.

Gör din due diligence

Innan du ens ger dig i kast med dialog med eventuella banker är det bra om du gör en grundläggande due diligence. Var skulle du vilja bo och vad är syftet med ditt bostadsköp är frågor som är viktiga att ställa sig. Den som köper en övernattningslägenhet inne i stan har exempelvis helt andra behov än den som söker ett ställe att rota sig. Området – och den eventuella bostadens skick och planlösning är A och O om du vill kunna sälja din bostad längre fram med lönsamhet. Den optimala bostaden är den som uppfyller dina basala krav men även den som ökar i värde över tid så att du, som tidigare nämnts, kan sälja den med vinst inför nästa objekt. Ett illustrativt exempel på det senare är investeraren och casino ägaren Kirk Kerkorian som köpte sin första fastighet i Las Vegas 1962, hyrde ut den till de som byggde Caesars Palace och sålde marken för en vinst på 9 miljoner dollar sex år senare.

Undersök möjlighet till lånelöfte

Ett lånelöfte ansöker du i regel om på de olika storbankernas hemsidor. Lånelöftet är, såvida du inte kan köpa din bostad kontant, grundläggande för ditt bostadsköp. Som krav ställer de flesta banker att du kan lägga 15 % av bostadens värde i kontantinsats. Därutöver ska du kunna visa att du har en god ekonomi, utan betalningsanmärkningar för att banken ska kunna känna sig trygg med att bevilja dig önskad summa. Bli inte nedslagen om du får nej hos den första banken du söker lånelöfte på, olika banker har olika kalkyler och inbördes olika kravbild. Det kan därför vara väl värt att göra vidare efterforskningar och ett nytt försök hos en ny bank.

Hitta det objekt som passar dig

När du väl har ett lånelöfte och vet vilken budget du har att röra dig inom kan du börja kika på lämpliga objekt på de olika mäklarsajterna online. Gå gärna på flera visningar innan du bestämmer dig för att få en känsla för vad du vill ha och vilka punkter du kan tänkas kompromissa om. Tveka i det här skedet heller inte på att fråga den aktuella mäklaren allt du kan tänkas undra över. Mäklaren har nämligen inte enbart i uppgift att företräda säljaren och se till att hen får till stånd en god affär utan ska även kunna hantera köparens eventuella funderingar och tvivel. I det här skedet är det även klokt om du tänker över vilka följder som ditt bostadsköp innebär för din privatekonomi ur ett beskattningshänseende och tar hjälp av vänner eller bekanta eller till och med en revisor om du vill undersöka saken närmare.