När du ansöker om ett lån hos en bank eller ett finansinstitut gör de oftast en riskbedömning baserad på din kreditvärdighet. Denna ger en samlad bild av din ekonomiska och sociala situation samt din förmåga att kunna betala igen ett lån. Ju högre kreditvärdighet du har, desto större är chansen att du får ett lån till bra ränta och villkor. Här tittar vi närmare på fem nyckelfaktorer som påverkar din kreditvärdighet:

1. Inkomst och civilstånd


Hur du lever och hur din arbetssituation ser ut påverkar i allra högsta grad din kreditvärdighet. Om du exempelvis äger en bostad, har en fast lön och tidigare har skött din ekonomi fläckfritt, kommer du inte ha några problem att få ett lån till bra ränta. Men även om du inte har ”alla rätt” enligt mallen, kan den samlade bilden ändå ge dig bra förutsättningar. Ju fler pusselbitar du kan få på plats, desto bättre. Börja med att se över faktorerna nedan!

2. Kreditupplysningar

Långivare ogillar om du har för många kreditupplysningar på dig, men gillar desto mer att göra dem själva. Om det görs för många kreditupplysningar under kort tid, påverkas din kreditvärdighet negativt och dina chanser att få låna pengar minskar. Om du vill låna pengar är det klokt att använda en låneförmedlingstjänst för blancolån och jämföra erbjudanden från ett stort antal banker samtidigt. Då delar de nämligen på en och samma kreditupplysning, vilket inte påverkar din kreditvärdighet nämnvärt. Vet du med dig att ditt kreditbetyg är lågt idag? Vänta då ett tag innan du drar på dig ytterligare kreditupplysningar. De försvinner nämligen efter ett par månader.

3. Befintliga lån

Ett stort antal smålån ser inte bra ut i långivarens ögon. Det vittnar om att du har svårt att sköta din ekonomi, ofta lånar pengar och dras med spridda skulder till hög ränta. Om du däremot har ett större lån ljusnar bilden. Undersök möjligheterna att samla alla dina lån till ett enda. Även om det verkar dyrt till en början, kommer du att sänka räntan snabbare än om du fortsatt betala av flera dyra lån. Och i takt med att ditt lån sänks, ökar din kreditvärdighet.

4. Oanvända krediter

Har du gamla abonnemang, kreditkort eller liknande som du inte längre använder eller redan har betalat av? Då är det hög tid att säga upp dem. Långivare ser dessa som en risk då även en oanvänd kredit innebär att du faktiskt kan ta ut pengar snabbt och därmed skuldsätta dig ytterligare.

5. Medlåntagare

Om du har en närstående som är villig att dela på låneansvaret, ökar dina chanser att få bra villkor betydligt. Detta kräver dock att din medlåntagare har tillräckligt god kreditvärdighet.

Är du osäker på hur din befintliga kreditvärdighet ser ut? Börja med att göra en kreditupplysning på dig själv och ta det därefter steg för steg.